„Biserica fără turn” din Ofsenița, din nou în șantier. Cu voluntarii de la Ambulanța pentru Monumente

Ambulanța pentru Monumente – Banat revine la „biserica fără turn” din Ofsenița. Se întâmplă chiar din acest weekend și, dacă vreți, puteți da și voi o mână de ajutor. Câteva ore petrecute pe șantier ar putea să vă facă să priviți mai atent poveștile Banatului.

ofsenița

„Unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare l-am trăit la Ofsenița… dar și cel mai trist apus. Fiindcă nu am uitat de dorința părintelui Varlaam (Padre), echipa noastră se întoarce din 21 martie pentru a-i asigura bisericii cât mai multe apusuri spectaculoase, ea așteptând cu nerăbdare și un nou răsărit.” Așa începe povestea din acest an de la Biserica „Sf. Vendelin”, unde Ambulanța pentru Monumente – Banat se apucă de treabă.

Acțiunea de punere în siguranță a vechii bisericii din Ofsenița a început în 2020 și va fi finalizată în câteva săptămâni. Puteți contribui și voi. Vă puteți înscrie ca voluntari, trimițând aici un mesaj cu numele și numărul de telefon. Aventura va începe duminică, 21 martie, și va dura o lună.

„Este nevoie de ajutor la construirea structurii de protecție a zidului nordic al navei, completarea părților degradate ale acoperișului din zona altarului, completarea zidăriei turnului și construirea unui acoperiș nou pentru turn, realizat la sol. Echipamentele de protecție de bază (cască, salopetă, mănuși), precum și uneltele vor fi puse la dispoziție pe șantier. Nu solicităm un test Covid în prealabil, dar recomandăm o perioadă de protejare sporită înainte de a veni pe șantier. Masa și cazarea sunt asigurate”, transmit organizatorii.

„Biserica fără turn” din Ofsenița a fost ridicată în 1882, cu sprijinul financiar al familiei Karátsonyi. Ea a fost vandalizată și profanată, a trecut printr-un cutremur și, în 2011, a avut un plan de demolare. Proiectul este realizat de Asociația Prin Banat, cu sprijinul Profi România, al Asociației „Semper Agape”, și al Primăriei Banloc. Principalul susținător al proiectului este Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, prin The Prince’s Foundation și Anglo-Romanian Trust for Traditional.

About Post Author