Aplicație mobilă pentru alergicii la ambrozie. Concentrațiile mari de polen, anunțate pe telefon

ambrozie

sursa foto: Unsplash / Simon Kadula

Sezonul alergiei la ambrozie este în plină desfășurare, iar la Timișoara o mulțime de oameni se plâng de neplăcerile cauzate de aceasta. Există o aplicație pentru telefonul mobil, care oferă informații legate de concentrația de polen din aer și avertizează alergicii asupra zonelor cu risc.

Prevalența alergiei la polenul de ambrozie este în creștere la nivel mondial, iar în România, durata sezonului în care se manifestă alergia la ambrozie poate varia în funcție de factorii de mediu. În principal, este vorba despre lunile august-septembrie și se prelungește uneori și în luna octombrie. „Plantațiile” de ambrozie ar trebui eradicate însă printr-o acțiune comună a instituțiilor statului, care să treacă dincolo de vorbe și amenzi care nu sperie pe nimeni.

În zona de vest a României, datele din ultimii 10 ani arată o tendință de creștere a numărului de persoane cu afecțiuni alergice cauzate de ambrozie, care poate ajunge până la 60% dintre cei cu rinoconjunctivită alergică. Simptomele respiratorii cauzate de polenul de ambrozie pot fi atât de severe, încât mulți pacienți alergici sunt nevoiți să părăsească orașul în perioada polinică de vârf (lunile august/septembrie).

Simptomele tipice includ: strănut, obstrucție nazală, prurit nazal și rinoree apoasă anterioară sau posterioară. Inflamația alergică poate progresa și la nivelul ochilor, urechilor, sinusurilor feței și la nivelul faringelui, cu apariția unor simptome adiționale în aceste zone. În formele severe de rinită alergică apare și alterarea calității somnului, a capacității de concentrare și desfășurare a activităților zilnice, sportive sau școlare.

Proiect pilot de măsurare a nivelului de polen în aer

În premieră în România, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Universitatea de Șiințele Vieții „Mihai I” și Consiliul Județean Timiș, a implementat în Timișoara un proiect pilot de monitorizare în timp real și avertizare a populației asupra aeroalergenelor.

În cadrul proiectului a fost dezvoltată și o aplicație care poate fi descărcată pe telefoanele mobile.

„Aplicația Alergotel dă informații despre concentrația de polen/fungi din aerul atmosferic în timp real, în paralel cu concentrația altor particule din aer. Aceste date sunt preluate de la rețeaua de senzori pentru aeroalergene plasată în patru puncte din Timișoara și zona periurbană. Aplicația oferă recomandări pentru evitarea expunerii la diferite aeroalergene și informații despre diferitele tipuri de surse de alergene (în prezent fiind disponibile date despre ambrozie, cel mai important alergen în perioada august-septembrie). În această perioadă se înregistrează valori extrem de crescute ale concentrației polenului de ambrozie, de până la 3.200 ppm3, cu mult peste pragul de 30 ppm3, la care pot să apară simptome la pacienții alergici. Sperăm ca acest proiect să poată fi extins în mai multe zone din țară, pentru a veni în sprijinul cât mai multor persoane alergice”, a declarat prof. univ. dr. Carmen Bunu Panaitescu, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC).

About Post Author