Cele mai frumoase trotuare din România par să nu respecte legea. Explicația Ordinului Arhitecților, filiala Timiș

trotuare

Vom avea „cele mai frumoase trotuare din România”, dar respectă ele legea? Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș, spune că nu. Explică asta, cu… armele clientului. Adică PUG-ul aflat încă în vigoare și Regulamentul de Urbanism Cartier Cetate. Trotuarele din zona centrală sunt în pătrățele, cu diverse modele.

Se lucrează intens, cam de când a început pandemia, la trotuarele din centrul Timișoarei. Peste tot au apărut zone „în pătrățele”, cu modele care urmează nu se știe exact ce idee. „În zona centrală se lucrează la trotuare. E din ce în ce mai frumos. E clar cât de frumos va arăta această zonă când trotuarele vor fi finalizate! Vom avea cele mai frumoase trotuare din România, vă asigur de asta”, declara, recent, primarul Nicolae Robu.

E un pas înainte față de gropile sau noroaiele anterioare, dar este lucrarea în conformitate cu legea? În prima fază, Direcția Județeană pentru Cultură a Direcția a decis sistarea lucrărilor, pentru că nu există un aviz bazat pe un proiect. Se lucrează însă în continuare, semn că decizia DJC nu este respectată, ceea ce atrage, de fapt, consecințe penale. Acum, Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș, spune și el că „trotuariada” nu respectă reglementările în vigoare.

Lipsă de proiect și materiale neconforme cu zona

Arhitecții spun că toate acțiunile din zonele protejate trebuie făcute unitar, cu respectarea prevederilor legale pentru zonele de protecție a monumentelor istorice. „Zona delimitată de Piaţa Victoriei – Piaţa Iancu de Hunedoara – str. Telbisz Carol – Piaţa Brătianu – str. Dima – str. Oituz – str. Sf. Ioan formează Situl urban Cartierul «Cetatea Timişoara» (…) fiind considerat monument de importanță națională. Străzile adiacente acestui sit fac parte din zona de protecție și se supun aceluiași regim de protecție.

Lucrările de înlocuire a finisajelor la trotuare au loc în majoritate în zonă de protecție a sitului TM-II-s-A-06095, drept urmare se supun unor condiții speciale de autorizare și execuție (…) Încă nu a fost prezentată public o autorizație de construire, însoțită de un aviz de specialitate al Direcție pentru Cultură a județului Timiș. Orice lucrare de construcții în zonele de protecție a monumentelor, ansamblurilor și siturilor istorice se poate face legal doar în baza documentelor menționate mai sus”, explică reprezentanții OAR, filiala Timiș.

Arhitecții reclamă și lipsa unui proiect tehnic, „asumat de un proiectant specialist prin semnătură”. În plus, susțin ei, „materialele folosite pentru înlocuirea finisajelor trotuarelor nu sunt conforme cu cerințele de calitate pentru zonele istorice și protejate, așa cum sunt ele specificate în Planul Urbanistic General al municipiului Timișoara, aflat în vigoare, și în Regulamentul de Urbanism Cartier Cetate, Timișoara”.

Bazalt în regulament, andezit și pavaj premium pe teren

Potrivit PUG-ului Timișoarei, aflat încă în vigoare, „în cazul executării unor lucrări de refacere a îmbrăcăminţilor la partea carosabilă, la trotuar sau pistă pentru biciclete, este interzisă folosirea altor materiale şi colorit decât cele existente iniţial. Schimbarea de material şi culoare este permisă numai în cazul în care lucrările rutiere au ca obiect refacerea integrală a acestora, pe baza documentaţiilor elaborate şi avizate în acest sens”. De asemenea, Regulamentul de Urbanism Cartier Cetate, aprobat prin HCL 52/23.02.1999, spune că, în cazul trotuarelor, „finisajele (….) vor fi din piatră naturală, cu texturi antiderapante. Bordurile vor fi executate din piatră roșie (…) conform cu cele tradiționale. Pentru îmbrăcămintea trotuarului se va folosi bazaltul”.

La actuala lucrare nu se pune problema… bazaltului. Doar în zona str. Martin Luther -str. Proclamația de la Timișoara – Piața Sf. Gheorghe și retur, până la str. Martin Luther, se va folosi andezit. În rest, sunt „plăci pavaj premium”, cumpărate de SDM de la o firmă din Alba Iulia.

OAR vrea dialog, Robu nu comentează

„Considerăm că o soluție corectă poate fi găsită doar prin dialogul constant între toți actorii implicați: administrație publică, Direcția pentru Cultură a județului Timiș și specialiști în domeniu”, spun cei de la OAR.

„Modelul de trotuar este făcut de specialiști (…) Nu va fi același model peste tot, pentru că și lățimea trotuarului este diferită (…) Totul este cu piatră, special fabricată, nu știu eu să vă spun rețeta, dar cu o rugozitate foarte bună, și groasă, rezistentă. Pista de bicicletă este delimitată nu cu vopsea, este piatră de anumită culoare”, declara, cam pe la începutul lucrărilor, primarul Nicolae Robu. Edilul nu a vrut să comenteze niciodată eventuala lipsă a unui aviz de la Direcția Județeană de Cultură.

UPDATE: Primarul Timișoarei nu e interesat de opinia arhitecților. „Există tot ceea ce trebuie legal pentru ceea ce facem. Noi ne vedem de treabă, iar alții, așa cum au făcut dintotdeauna, probabil mânați în luptă de cine știe ce interese, încearcă să ne oprească. Veți vedea în curând, când vom putea cu toții ieși la plimbare, ce am făcut în acest timp în care pandemia ne-a ținut închiși. Am lucrat, desigur, cu respectarea regulilor, cu precauție și am mai adăugat la multele lucruri bune pe care le-am făcut în oraș, am adăugat destul de multe noi realizări. Iar trotuarele… o să vedeți, așa cum am spus eu la început, așa vor fi apreciate. Trotuarele și amenajările de lângă ele”, a spus acesta.

About Post Author