Trotuare cu andezit gri, nu cu pătrățele. Robu: Eu hotărăsc și consider că așa e cel mai potrivit

trotuare

Nu „șotron”, ci cu plăci de andezit, ca pe Eugeniu de Savoya. Așa va fi pe trotuare în zona Martin Luther – Proclamația de la Timișoara. Așa a hotărât primarul Nicolae Robu, care spune că firesc ca deciziile să-i aparțină, câtă vreme el este cel care „dă socoteală”.

La începutul săptămânii au fost puse primele pavaje pe trotuare, pe strada Martin Luther, în zona Palatului Dicasterial. Au fost multe reacții negative pe rețelele de socializare, dar au fost și păreri pro. Modelul părea „aruncat” la întâmplare, iar contestatarii au spus că nu are nicio legătură cu Dicasterialul. „Sunt puse pentru evaluare. Nu sunt fixate. Se vor face câteva modele. Apoi vom decide, pentru că una este pe calculator și alta e în realitate. Probabil vor fi modele diferite în diferite locuri (…) Aștept să văd și o zonă cu pista de biciclete. Nu e nimic bătut în cuie (…) Se vor face și celelalte modele pe teren, pentru evaluare”, explica, marți, primarul Nicolae Robu.

Decizie pentru trotuare

Între timp, modelul s-a schimbat. Așa cum s-a schimbat și soluția propusă pentru zonă. „Am spus din start cum e cu trotuarele. Acolo, pe Martin Luther, în zona Palatului Dicasterial, s-a terminat cel mai devreme terasamentul. Și acolo nici nu este o afluență pietonală foarte mare. Atunci am spus: toate propunerile care vin de la arhitecți, nu eu le-am făcut, evident, să fie realizate acolo, la scară 1:1, dar pe o lungime de 10 metri, să vedem cum arată. S-au realizat acolo câteva modele (…)

După ce s-au făcut aceste «expoziții», am fost să văd (…) am stat, am analizat, m-am consultat, că nu iau deciziile așa, pur și simplu, și în final concluzia este următoarea: pe strada Martin Luther și apoi pe Proclamația de la Timișoara, de la Piața Sf. Gheorghe și până la Martin Luther, pe ambele părți, pavarea se va realiza cu pavaj din piatră naturală, andezit, exact ca aceea folosită pe Savoya pe partea de mijloc. Este o piatră gri. Consider că așa este cel mai potrivit (…) Vor fi de dimensiuni mai mici decât plăcile de pe Savoya, pentru că aici totul este gândit pe plăci de dimensiuni 40 x 40 cm.

În rest, prin față pe la Hotel Continental și apoi în continuare, pe Bd. IC Brătianu, până la MIU, și în continuare, pe str. 20 Decembrie, mai departe, pe Bd. Michelangelo, pe străzile din zonă, vom veni cu acest pavaj care poate fi văzut acum în față la Hotel Continental. Eu îl consider frumos”, spune acum edilul șef.

Pavajul a costat peste 700.000 de euro

SDM a cumpărat, de la o firmă din Alba Iulia „pavele pavaj premium, dimensiuni: 100x200x60 mm; 400x400x60 mm”. Suma maximă oferită este de 3,8 milioane de lei cu TVA. Estimările spun că ar fi nevoie de 15.000 până la 33.000 metri pătrați de astfel de pavaj. În acești bani intră furnizarea, transportul și montajul pavelelor în Timișoara. Nu știm dacă în acest contract intră și andezitul despre care vorbește primarul Nicolae Robu, pentru că, deși am întrebat, nu am primit un răspuns. Este prima dată când edilul șef se referă exact la andezit. „În primăvară, în interiorul Inelului I, le vom amenaja altfel. Cu plăci mari de pavaj, cu plăci netede și o să arate foarte frumos”, spunea acesta, în decembrie 2019.

Robu: Eu hotărăsc, eu sunt cel care dă socoteală și nu e normal să dau socoteală de ce fac alții

Momentan, lucrarea nu are aviz final de la Direcția de Cultură, ci doar unul de principiu. Primăria trebuie să ofere detaliile tehnice de execuție și să precizeze atât modelele pe care dorește să le facă pe trotuare, cât și culorile. De îndată ce aceste cerințe vor fi îndeplinite, va fi emis avizul care lipsește.

„În final, ce e potrivit, da, nu am nicio reținere să spun, da, eu hotărăsc. Eu sunt cel care dă socoteală și nu e normal să dau socoteală de ce fac alții. Dacă e să fiu criticat, să fiu criticat. Dacă e să fiu apreciat, nu din asta trăiesc, dar m-aș bucura (…) Asta este decizia pe care eu am luat-o. Nu am luat-o pentru că a cârtit X sau Y, pentru că nu-i iau în seamă. M-am săturat de ei. Demult îi ignor (…) Noi ne mândrim cu ce lăsăm în urma noastră, în urma altora nu rămân decât vorbele goale. Nu mă opresc să dau cu pietre după fiecare câine care latră la mine. Dacă m-aș opri, nu aș ajunge niciodată la destinație”, conchide primarul Nicolae Robu.

About Post Author