Proiect MS: Certificat digital UE privind Covid, obligatoriu pentru personalul medical

certificat

Ministerul Sănătății a postat în transparență decizională un proiect de lege care privește direct personalul din cadrul unități sanitare publice și private. Angajații din Sănătate ar putea fi obligați să dețină certificat UE, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea.

Conform documentului, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private au obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității.
Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:

  • vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete
  • se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2
  • rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății

Costuri și amenzi

Cei din spitalele publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 vor suporta costurile privind testarea. Excepție face categoria de personal care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare. În unitățile private, costurile privind testarea vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajați, fie de către angajator.

În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital, se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile, a contractelor în baza cărora își desfășoară activitatea. După cele 30 de zile de suspendare, contractul încetează de drept în unitățile publice. În cele private, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului.

Responsabilitatea pentru a asigura aplicarea acestor măsuri revine conducerii spitalelor. Nerespectarea acestor obligații reprezintă contravenție. Amenzile sunt cuprinse între 50.000 și 100.000 lei aplicate de personalul împuternicit din cadrul direcției de sănătate publică județene și din cadrul Inspecției Sanitare de Stat. Proiectul se găsește pe site-ul Ministerului Sănătății, iar propunerile pot fi trimise aici.

About Post Author