Președinții de CJ vor fi aleși din nou prin vot direct

consiliu județean

Modificare importantă în sistemul electoral, cu un an înainte de alegerile locale. Guvernul aprobă în ședința de luni un proiect de OUG care prevede că președinții de consilii județene vor fi aleși din nou în mod direct, așa cum s-a procedat în perioada 2008-2016.

„Vom modifica legislația astfel încât să fie ales din nou prin vot direct(…) Președintele consiliului județean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide”, a anunțat, luni, premierul Viorica Dăncilă. Se va reveni, astfel, la modalitatea de alegere a președinților de CJ valabilă în perioada 2008-2016.

Președinții de consilii județene au fost aleși în mod indirect de consilierii județeni în perioada 1991-2008. Apoi s-a trecut la alegerea prin vot universal, egal, direct, secret și liber, în perioada 2008-2016, pentru ca, în 2016, să se revină la alegerea în mod indirect. „Având în vedere efectele pozitive ale alegerii președintelui consiliului județean în mod direct de către colectivitatea locală de la nivelul județului, se impune revenirea la scrutin uninominal în ceea ce privește alegerea președintelui consiliului județean”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului inițiat de Ministerul Dezvoltării.

În Timiș, ultimul președinte ales în mod direct a fost Titu Bojin, care, în 2012, era membru PSD. În 2016, după alegerile locale și două încercări nereușite de întrunire a cvorumului CJ, președinte a fost ales Sorin Grindeanu, care a avut sprijinul consilierilor PSD și al celor de la ALDE și PMP. Din ianuarie 2017, după ce Grindeanu a fost numit premier, șeful CJ a fost ales Călin Dobra.

About Post Author