Haos la vaccinare. Nu sunt doze, toți cei fără boli cronice vor fi reprogramați

vaccinare

Toate persoanele sub 65 de ani, cu boli cronice sau din categoriile esențiale, programate la vaccinare între 30 ianuarie și 11 februarie, vor fi amânate după 16 februarie. Comitetul Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare a decis asta din cauza lipsei de vaccinuri.

„CNCAV ia ca măsură de siguranță, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1, reprogramarea, începând cu data de 30 ianuarie, a celor 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea dozei 1, între 30 ianuarie și 11 februarie, pentru data de 16 februarie și ulterior, în ordinea planificării inițiale (…) Fiecare persoană va fi înștiințată prin SMS cu privire la data și intervalul orar la care a fost reprogramată pentru vaccinare, va primi prin e-mail o nouă recipisă și va regăsi informațiile în secțiunea «Programările mele» din contul realizat în platforma de programare. Totodată, noile date vor fi comunicate și telefonic”, se arată într-un comunicat de presă.

Persoanele peste 65 ani rămân la programarea inițială. Va continua, de asemenea, vaccinarea persoanelor din centrele rezidențiale și medico-sociale, a persoanelor dializate, imobilizate sau nedeplasabile și a celor fără adăpost.

Nu sunt doze suficiente de vaccin

Autoritățile se bazau pe dozele de la Moderna, însă informațiile arată că vom primi mai puține doze de vaccin. În aceste condiții, autoritățile preferă să asigure dozele de rapel pentru cei care au fost deja imunizați.

„Diminuarea cantităților de vaccin livrate anterior de BioNTech Pfizer, precum și lipsa predictibilității privind tranșele de vaccin livrate de compania Moderna, pentru lunile februarie și martie. Precizăm că această companie farmaceutică a anunțat, astăzi, livrarea la data de 5 februarie, a 42.000 de doze (reducere de aproximativ 20%), însă a oferit asigurarea că numărul acestora va fi suplimentat ulterior”, precizează CNCAV.

Înainte de această decizie a mai fost anunțată o amânare cu 10 zile pentru persoanele din categoriile esențiale. Începând cu data de 28 ianuarie, 35.304 persoane care deservesc activități esențiale programate la vaccinare în perioada 28 ianuarie–11 februarie sunt în curs de replanificare pentru administrarea primei doze. Programarea la vaccinare a acestor persoane s-a amânat cu 10 zile, începând cu data de 8 februarie. Deficitul de vaccinuri, la data la care a fost luată această decizie, era de 117.000 de doze de vaccin anti-Covid.