Guvernul s-a luminat: Dă, în sfârșit, bani pentru Timișoara 2021. Deputatul Simonis atenționează CJ Timiș și Primăria

timisoara 2021

Guvernul dă, în sfârșit, bani pentru Capitala Culturală Europeană a anului 2021. Ordonanța de urgență privind „stabilirea unor măsuri financiare pentru susținerea desfășurării Programului cultural național Timișoara 2021” a fost adoptată în ședința de guvern de miercuri, 12 iunie. Actul normativ a apărut pe ordinea suplimentară.

Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021 a primit, recent, statut de utilitate publică, iar de miercuri, 12 iunie, va exista și cadru legal pentru ca ea să fie finanțată cu fonduri de la guvern. O ordonanță care stabilește criteriile pe baza cărora vor fi alocați bani a fost emisă de guvern.

Timișoara 2021 se vede, în sfârșit, și la București

Anunțul a fost făcut pe Facebook de deputatul Alfred Simonis, șeful grupului PSD din camera inferioară a parlamentului. „După obținerea statutului de utilitate publică pentru Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, proiectul Timișoara 2021 a primit astăzi finanțare prioritară, prin ordonanță de urgență emisă de guvern. Un drum greu și un efort semnificativ pentru a finaliza lucruri care trebuiau de multă vreme să fie funcționale. Timișoara 2021 este un proiect de țară pe care toată lumea trebuie să-l înțeleagă și să-l susțină ca atare. În sfârșit Guvernul și-a asumat misiunea și, la nivel central, lucrurile vor fi clare”, a scris Simonis.

Și a continuat: „Același lucru trebuie făcut și la nivel local. Chiar dacă există susținerea declarată a autorităților și chiar pași concreți, CJT și Primăria Timișoara trebuie să se asigure că totul se desfășoară fără sincope și fără întârzieri. Prioritate trebuie să scrie în dreptul tuturor acțiunilor legate de Timișoara 2021!”. Simonis îi aruncă o „pastilă” lui Călin Dobra, liderul CJ și președintele executiv al PSD Timiș. Primăria, condusă de Nicolae Robu, este cea care, chiar dacă de multe ori șchiopătând, a reușit să asigure finanțarea pentru majoritatea proiectelor TM 2021.

Timișoara a obținut titlul de capitală europeană a culturii în toamna lui 2016. Proiectul este unul controversat, care n-a reușit să coaguleze în jurul său energiile creative ale orașului. Asta și pentru că, de la bun început, conducerea executivă a asociației a fost contestată de multe figuri importante în viața culturală a Timișoarei. Frecușurilor de tot felul li s-au adăugat problemele financiare. În momentul în care ordonanța de urgență a guvernului va fi publicată, se vor ști exact sumele care vor ajunge la Timișoara.