AVE ne costă cam 150.000 de euro anual. Alianța Vestului oricum nu este încă înregistrată oficial
Primăria Timișoara va plăti anual o sumă frumoasă în contul mult discutatei AVE – Alianța Vestului. În cazul în care consilierii locali sunt de acord, cotizația va fi de 0,5 euro / locuitor cu buletin de Timișoara, la care se adaugă o sumă pentru patrimoniul inițial al AVE. Banii sunt pentru „acoperirea cheltuielilor de funcţionare a aparatului tehnic-operaţional al asociaţiei”.
Ce este AVE
În septembrie 2018, la conferința Urban Talks, primarul Nicolae Robu a anunțat înființarea Patrulateralei Vestului, o structură care includea Aradul, Oradea, Cluj și Timișoara. Scopul noii asociații era să le permită edililor să facă schimb de experiență, dar și să inițieze „proiecte mari, care ies din matca celor patru orașe și au impact regional și răsfrângere națională și europeană”. În decembrie 2018, tot la Timișoara, Emil Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă și Nicolae Robu au semnat actul oficial de înființare a acestei structuri, denumită Alianța Vestului. Conducerea AVE va fi rotativă, iar primul președinte este chiar Nicolae Robu, care va avea mandat timp de un an.
AVE nu a „produs” nimic concret până acum, deși înființarea ei i-a făcut pe unii comentatori să susțină că nu s-ar dori, de fapt, decât „ruperea” României. În martie 2019, AVE a primit, prin votul consilierilor locali, și un sediu în centrul Timișoarei. Este vorba despre patru camere aflate în clădirea Primăriei Vechi, care au fost atribuite asociației în folosință gratuită, cu contract de comodat pe o perioadă de 10 ani. Va fi sediul central al AVE, care, pe de altă parte, încă nu a fost înregistrată în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor de pe lângă grefa Judecătoriei Timişoara.
Câți bani pleacă de la bugetul local
Consilierii locali sunt chemați să voteze și contribuția financiară care revine Timișoarei. Potrivit proiectului care va apărea pe ordinea de zi a plenului de vineri, 14 iunie, aleșii trebuie să aprobe „actul constitutiv şi Statutul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Alianța Vestului”. De asemenea, ei vor vota și sumele pe care PMT le va vira în contul AVE. Este vorba, o dată, despre 20.000 lei, participarea Municipiului Timişoara la constituirea patrimoniul iniţial al AVE. Apoi, trebuie aprobată plata cotizației anuale. Aceasta are o valoare de „0,5 euro pentru fiecare locuitor cu domiciliu în Municipiul Timişoara” și este „destinată acoperirii cheltuielilor de funcţionare a aparatului tehnic-operaţional al asociaţiei”.
Practic, calitatea de membru al AVE va costa anual Primăria Timișoara peste 150.000 de euro. Potrivit statisticii, în 2017, orașul de pe Bega avea 331.004 locuitori. În condițiile în care cotizații la cote similare vor veni și de la Arad, Cluj și Oradea, AVE va avea, în fiecare an, un buget de aproximativ 500.000 de euro. Când se vor vedea și primele rezultate ale acestei asocieri este altă discuție…