E gata regulamentul pentru „păstrarea urmelor Revoluției din Decembrie 1989”

O parte a dispărut deja, dar ce a rămas trebuie îngrijit, pentru a nu ne uita istoria. De la această idee a plecat Corneliu Vaida, când a propus un regulament de păstrare a urmelor rămase încă de la Revoluția din 1989. În curând vom avea și proiectul de HCL pentru asta.

traseul revoluției

Foto: Constantin Duma

Consilierul local USR-PLUS Răzvan Negrișanu a finalizat propunerea de regulament pentru „păstrarea urmelor Revoluției din decembrie 1989”. el anunțase, în urmă cu o lună și jumătate, că intenționează să facă acest lucru, plecând de la o inițiativă a lui Corneliu Vaida. Negrișanu schițase deja câteva reguli și aștepta alte sugestii din partea timișorenilor.

„Mulțumesc pentru mesajele voastre interesante și profesioniste, din care am reținut câteva propuneri și am modificat documentul în consecință. Doamna Ana Kun, am introdus la propunerea dvs și grafittiurile datând din timpul Revoluției. Domnule Corneliu Vaida, am inclus printre obligații și verificarea autenticității informațiilor cuprinse în documentația tehnică de către primărie”, a anunțat consilierul local, care este de meserie arhitect.

Potrivit acestuia, este vorba, mai degrabă, de un ghid orientativ pentru a veni în ajutorul proiectanților și arhitecților, „care va reflecta experiența altor orașe europene de prezervare a urmelor evenimentelor istorice importante”. De asemenea, în proiectul de regulament a fost inclusă și montarea unor plachete comemorative în locurile relevante de pe traseul Revoluției.

În curând apare HCL

Propunerea inițială a fost făcută, în martie, de revoluționarul Corneliu Vaida, care a adus în discuție acest subiect. „Cred că s-ar putea găsi o soluție ca acele urme de gloanțe să fie păstrate, ca să nu se uite ce s-a întâmplat în Decembrie 1989. În Calea Girocului s-au șters, pe frontispiciul Hotelului Timișoara s-au șters. Așa, încet-încet, se vor șterge toate urmele din Timișoara și vor rămâne doar poveștile”, spunea aceesta.

Regulamentul întocmit de Răzvan Negrișanu se referă, în principal, la clădirile istorice și cele din zonele protejate. Documentul a fost depus la primărie la sfârșitul săptămânii trecute și ar trebui să apară în curând sub formă de proiect de HCL.

About Post Author