Regulament pentru fațadele cu urme de gloanțe, la Timișoara. E în consultare publică

A apărut prima propunere de regulament privind reabilitarea fațadelor care păstrează urme de gloanțe de la Revoluția din 1989. E în consultare publică și a fost inițiat după intervenția de luna trecută, în plenul CL, a lui Corneliu Vaida. E primul pas și e perfectibil.

urme de gloanțe

Palatul Löffler

În urmă cu trei săptămâni, Corneliu Vaida cerea, în plenul CL, găsirea unei soluții pentru ca o parte importantă din istoria recentă a Timișoarei să nu se piardă. E vorba despre urmele de gloanțe rămase după Decembrie 1989 în zidurile mai multor imobile din oraș. „Cred că s-ar putea găsi o soluție ca acele urme de gloanțe să fie păstrate, ca să nu se uite ce s-a întâmplat în Decembrie 1989. În Calea Girocului s-au șters, pe frontispiciul Hotelului Timișoara s-au șters. Așa, încet-încet, se vor șterge toate urmele din Timișoara și vor rămâne doar poveștile. Unele adevărate, altele nu. M-aș bucura dacă ați găsi o soluție în sensul ăsta”, spunea Vaida.

Reacția a venit, imediat după, de la consilierul local USR Răzvan Negrișanu, care i-a spus activistului civic că va căuta o soluție pentru această problemă. Negrișanu, care este arhitect, propune acum un regulament „cu privire la reabilitarea fațadelor clădirilor care prezintă urme de gloanțe sau alte proiectile din Revoluția din decembrie 1989”.

Soluții ca în străinătate

Propunerea a fost publică pe pagina de Facebook a consilierului local. „Regulamentul urmărește să prevină ștergerea urmelor istorice ale Revoluției în cadrul lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare și reabilitare a clădirilor monument istoric sau din zone protejate. Am ales ca acest regulament să se refere la clădirile istorice și cele din zonele protejate, pentru marcarea traseului Revoluției, dar dacă voi credeți că ar trebui incluse toate clădirile din zonele unde au avut loc violențe și sacrificii vă rog să-mi transmiteți propunerile voastre. Obiectivul mai mare este să creăm un patrimoniu imobil al Revoluției care să completeze complexul memorial ce începe să prindă contur”, notează arhitectul.

Potrivit acestuia, „soluțiile de păstrare și de punere în valoare a urmelor de gloanțe /alte proiecte vor fi ale proiectanților care au la dispoziție modele internaționale de restaurare cu păstrarea și punerea în valoare a urmelor de gloanțe, de la vopseaua sau rășina roșie cu care sunt marcate în Sarajevo până la protejarea unei porțiuni de zid cu sticlă, precum în Varșovia”.

Ce ar trebui să facă proprietarii

Iată ce propune Răzvan Negrișanu:

  • Deținătorii au obligația să specifice, pentru avizarea lucrărilor de intervenție de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare, dacă clădirea prezintă urme de gloanțe/alte proiectile
  • Deținătorii au obligația să prezinte, odată cu documentația tehnică pentru autorizația de construcție (D.T.A.C.) un material fotografic exhaustiv cu toate fațadele vizibile ale clădirii care prezintă urme de gloanțe/alte proiectile. Proiectul va cuprinde soluții tehnice pentru prezervarea urmelor de gloanțe/alte proiectile, iar decizia privind soluția adecvată clădirii revine proiectantului de arhitectură
  • Toate certificatele de urbanism emise pentru lucrările de intervenție de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare a clădirilor care fac obiectul prezentului regulament, vor menționa explicit obligația deținătorilor referitor la conservarea și punerea în valoare a urmelor istorice ale Revoluției din decembrie 1989
  • Intervențiile de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare a clădirilor care fac obiectul prezentului regulament cu prezervarea urmelor istorice de gloanțe/alte proiectile din revoluția din decembrie 1989 pentru cladirile clasate/ în curs de clasare ca monumente istorice în grupa A sau B, aflate în zone de protecție a monumentelor istorice sau în zone construite protejate se avizează de către Direcția Județeană de Cultură.

Se înființează „Registrul urmelor Revoluției”

Oricine este invitat să facă propuneri, pe care să le trimită prin e-mail consilierului local. După ce regulamentul va trece și prin CL, Primăria Municipiului Timișoara va institui, în termen de 90 de zile, Registrul urmelor Revoluției din decembrie 1989. timișorenii vor fi invitați să trimită, prin e-mail sau în format fizic, fotografii cu fațade care prezintă urme de gloanțe/alte proiectile, adresele exacte și, eventual, o scurtă descriere.

Rămâne de văzut cum se va putea pune în practică obligativitatea proprietarilor de a admite că sunt urme de gloanțe pe clădirile lor. Mai ales că asta ar însemna costuri suplimentare, destinate conservării. Există, pe de altă parte, oameni îcare știu exact se găsesc imobilele „însemnate” și care ar putea ajuta primăria să aibă o vedere de ansamblu asupra situației. Trebuie doar contactați.