Revoluția de la Timișoara nu e doar o poveste. Vaida: Urmele de gloanțe de pe ziduri trebuie păstrate

Fațadele palatelor din Piața Victoriei se refac încet-încet, dar un lucru trebuie să rămână. Corneliu Vaida, revoluționar și cetățean de onoare al Timișoarei, a cerut, în plenul CL, găsirea unei soluții pentru ca o parte importantă din istoria recentă a orașului-martir să nu se piardă.

gloanțe

Palatele de pe Corso sunt, aproape toate, cu schele pe ele. Se lucrează intens la Palatul Lloyd, sediul Rectoratului UPT, șantierul fiind estimat la peste un milion de euro. Cum mergi spre Catedrală, pe Corso sunt în șantier și palatele Neuhausz, Merbl și Dauerbach. De pe acesta din urmă a fost dată jos, totuși, în această iarnă, o parte din schelă.

Cândva vor intra în reparații, de pe Corso, și palatele Hilt-Vogel și Széchenyi, ambele purtând, peste timp, semnătura arhitectului László Székely, cel care a schimbat pentru totdeauna fața Timișoarei. Pe Surogat se află impunătorul Palat Löffler, pe ale cărui ziduri se văd cel mai pregnant acum urmele gloanțelor trase în Decembrie 1989.

„Să nu se uite ce s-a întâmplat în Decembrie 1989”

Exact despre acest lucru le-a vorbit consilierilor locali Corneliu N. Vaida. Cetățean de onoare al Timișoarei, acesta a făcut un apel la memorie. Vaida a lăudat șantierele și bunăvoința proprietarilor de clădiri care au înțeles că au și reponsabilități, dar a cerut să se acorde mare atenție unui anume aspect. „Cred că s-ar putea găsi o soluție ca acele urme de gloanțe să fie păstrate, ca să nu se uite ce s-a întâmplat în Decembrie 1989. În Calea Girocului s-au șters, pe frontispiciul Hotelului Timișoara s-au șters. Așa, încet-încet, se vor șterge toate urmele din Timișoara și vor rămâne doar poveștile. Unele adevărate, altele nu. M-aș bucura dacă ați găsi o soluție în sensul ăsta”, a spus revoluționarul.

Corneliu Vaida afirmă că e vorba efectiv de bunăvoință. „Există soluții de conservare a urmelor de gloanțe. Sunt așa-numitele «insule». S-au mai folosit astfel de soluții în lume, când s-a dorit păstrarea de fresce, basoreliefuri și chiar urme de glonț. Am discutat și cu un specialist în construcții și renovări, care mi-a confirmat că se poate… dacă se dorește”, a explicat, pentru stiridetimisoara.ro, acesta. Acum, „mingea” este în terenul administrației locale, care ar trebui să discute în mod organizat cu proprietarii de clădiri pe această temă.