Cinema Studio: începutul unei povești bune. Filme pe acoperiș și un loc pentru comunitate / FOTO

Al treilea cinematograf din Timișoara intră oficial în șantier. Cinema Studio se pregătește să devină un hub cultural, în care tehnologia de ultimă generație se îmbină cu dragostea pentru film. Lucrările trebuie să înceapă în scurt timp.

cinema studio

Proiectul tehnic și autorizația de construire de la Cinema Studio pentru primul cinematograf de artă din Timișoara au fost donate Primăriei Timișoara în vara trecută. Documentația a fost plătită de Groupama Asigurări, companie care este implicată în această „aventură”, alături de Institutul Francez din România și asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort).

Contractul pentru execuție a fost finalizat în această primăvară, fiind semnat cu asocierea Audiotech Multimedia Group – Mist Lider Construct SRL. Transformarea vechiului Cinema Studio va costa bugetul local peste 14,2 lei. Imobilul, nefolosit multă vreme, este într-o stare destul de proastă.

„O să venim pe șantier”

Ordinul de începere a lucrărilor a semnat miercuri de primarul Dominic Fritz. „Lucrările vor dura 18 luni. Fiind un obiectiv prioritar pentru noi, o să ne și ținem de acest termen. Le spun de acum constructorilor că o să venim pe șantier și o să controlăm dacă mergeți în direcția necesară. Banii sunt din bugetul local, dar suntem în discuții cu Ministerul Culturii, pentru ca această investiție să fie inclusă pe lista pentru Capitala Culturală”, a spus Fritz. Ideea finanțării transformării fostului cinematograf de către MC nu este nouă, dar până acum nu s-a concretizat nimic.

La eveniment a participat și Excelența Sa, Laurence Auer, ambasadorul Franței în România. „Scriitorul și poetul Robert Desnos spunea că ««de la cinematografie așteptăm imposibilul, neașteptatul, visul, surpriza, lirismul care să șteargă josnicia din suflete și să le lanseze, entuziaste, spre baricade și în aventuri», Pe vremuri, Cinema Studio era pe rândul din față al baricadei. Astăzi facem loc visurilor, surprizelor și frumoaselor aventuri cinematografice pe care ni le va oferi de la redeschiderea sa, în 2023”, a spus Auer.

Cinema Studio va fi „un cinematograf pentru comunitate”

Cinema Studio va fi, spre finele lui 2022, primul cinematograf de artă al Timișoarei, gândit în așa fel încât să devină un spațiu viu, să încurajeze dezvoltarea industriei cinematografice și să fie un nucleu pentru comunitatea de iubitori și creatori de film. Interiorul cinematografului va fi unul modern, dar, pentru a păstra un pic din spiritul secolului trecut, scaunele și o parte din decor va avea influențe din anii 20.

„Va fi un cinematograf de artă, pentru noi, pentru comunitate. Pentru cinefilii din oraș este o veste foarte bună, că lucrurile intră pe un tronson în care vedem că încep să se construiască lucrurile. Nu doar ne gândim la promisiuni și speranțe, ci ele încep să prindă contur. Noi suntem implicați de câțiva ani în faza asta de creare a unui proiect. Am venit cu partea de consultanță pentru ce ne-am dorit noi, pe partea de cinefili. Vrem un cinema modern, un cinema nou, un cinema pentru anii aceștia, unde lumea să poată veni cu plăcere să vadă un film în cele mai bune condiții”, spune Lucian Mircu, de la Marele Ecran.

Capsula timpului

Cinema Studio va avea două săli de proiecție, una de 190 locuri și una de 64 locuri. Cea mai mică dintre ele va putea fi folosită și pentru ateliere și dezbateri sau ca studio foto. Podul va deveni hub educațional, cu spații de lucru pentru asociațiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design. Punctul de maximă atracție al noului cinematograf va fi însă terasa de pe acoperiș. Aici va funcționa un café-cinema, unde vor putea fi organizate proiecții de film în aer liber, dar și concerte sau alte evenimente.

În „capsula timpului”, devenită tradițională la fiecare start de șantier, au fost așezate ordinul de începere a lucrărilor, un test Covid, câteva monede, un afiș de la Ceau, Cinema!, dar și un citat imprimat din Jean-Luc Godard. Cineastul franco-elvețian spunea că „o poveste bună are început, mijloc și sfârșit, deși nu neapărat în această ordine”.