Cinema Studio, la ultimul pas înainte de transformare. Totul depinde acum de Primăria Timișoara / FOTO

cinema studio

Proiectul tehnic și autorizația de construire pentru primul cinematograf de artă din Timișoara au fost donate primăriei. Mai trebuie să pornească licitația de execuție de la Cinema Studio. Costurile sunt estimate la 3,6 milioane de euro.

Groupama Asigurări a donat Primăriei Timișoara proiectul tehnic și autorizația de construire necesare reabilitării Cinema Studio. Acesta va deveni, la finalul lucrărilor, primul cinematograf de artă din Timișoara. Vorbim despre un proiect în care sunt implicați PMT, ca proprietar al imobilului, Groupama Asigurări, Institutul Francez din România și asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort). Acestea din urmă se vor implica în managementul programului cultural al cinematografului.

Documentația a costat aproximativ 150.000 de euro. Proiectul arhitectural, realizat de Atelier 21, a fost gândit astfel încât cinematograful să devină un spațiu viu. Cinema Studio, în noua formă, va încuraja dezvoltarea industriei cinematografice și să fie un nucleu pentru comunitatea de iubitori și creatori de film.

Lucrarea propriu-zisă costă aproape 18 milioane de lei și, potrivit unei declarații a primarului Timișoara, va începe în acest an. „Vom lansa în luna august licitația pentru construcție, urmând ca în toamna acestui an să demareze renovarea efectivă a clădirii. Am colaborat cu specialiștii timișoreni în domeniu, cu cei mai mari cineaști pe care îi avem și am convingerea că vom avea o cinematecă funcțională, frumoasă, atractivă, și evident nu va fi ceva ce își propune să facă concurență cinematografelor comerciale”, a afirmat acesta.

Două săli de proiecție și mai mult decât atât la Cinema Studio

Cinema Studio avea două săli de proiecție: una de 190 locuri și una de 64 locuri, aceasta din urmă fiind concepută ca un spațiu multifuncțional. Sala mare va fi dotată cu proiector DCP (Digital Cinema Package), sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecție profesional, sistem de traducere simultană și de iluminat și echipamente pentru transmisiuni live-streaming. Sala mică va putea fi folosită și pentru ateliere și dezbateri sau ca studio foto.

Podul va funcționa în regim „Hub educațional”, cu spații de lucru pentru asociațiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, etc., un spațiu pentru transmisiuni radio, spațiu de expoziții, o sală de ședințe. Pe terasă va fi un café-cinema, pentru maximum 80 de persoane. Aici vor putea fi organizate proiecții de film în aer liber, precum și lansări de carte, mini-concerte, stand-up comedy.

Faza DALI și indicatorii tehnico-economici privind reabilitarea Cinematografului Studio au fost aprobați în CL Timișoara în decembrie 2019. În ultimul plen desfășurat săptămâna trecută, valoarea acestora a fost reactualizată.

About Post Author