Centriphery. Cum se povestește la Timișoara basmul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”

Unul dintre cele mai cunoscute – și mai stranii – basme românești va fi pus în scenă la Timișoara, la final de iulie. Artiști români și străini vor redesena „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Puteți fi și voi parte din această poveste, pentru că sunt mai multe ateliere la care sunteți așteptați să vă înscrieți.

Centriphery

Ateliere de butaforie, ilustrație, poster art, dans contemporan, muzică, rezidențe artistice, expoziții și instalații de artă, dezbateri, un spectacol de teatru și un simpozion internațional. Se întâmplă la Timișoara și în Timiș, în perioada iulie – octombrie, ca parte a proiectului european Centriphery, implementat în România de Asociația Prin Banat.

Centriphery pune în dialog artiști locali și cetățeni, folosind mituri și narațiuni locale, dezvoltând totodată diverse creații performative și artistice. Condus de Festival der Regionen (Austria), acest proiect reunește 8 parteneri: New Culture Foundation (Bulgaria), Dansehallerne (Danemarca), Espoo City Theatre (Finlanda), La Manufacture Collectif Contemporain (Franța), Rijeka 2020 – European Capital of Culture (Croația), Cultura Nova Festival (Țările de Jos), Walk & Talk (Insulele Azore, Portugalia) și Asociația Prin Banat (România). Proiectul este co-finanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Cum puteți face parte din poveste

În Timișoara, proiectul va cuprinde mai multe evenimente. Cel mai important este producția și punerea în scenă a unui spectacol de teatru inspirat din povestea culeasă de Petre Ispirescu – „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Spectacolul este o colaborare între artiștii români Ovidiu Mihăiță, Livia Coloji, artistele Xiri Noir (Danemarca) și Conny Zenk (Austria), 20 de actori și muzicieni timișoreni și din alte orașe și circa 50 de voluntari din comunitatea locală.

Spectacolul va putea fi jucat în română, engleză, germană, sârbă, franceză și maghiară. Pregătirea lui înseamnă o rezidență artistică în perioada iunie-iulie, dar și peste 200 de ore de ateliere tematice, coordonate de artiști, în vederea activării comunității locale. Veți avea ocazia să faceți parte din procesul de construire a spectacolului, pentru care vor fi create 14 marionete de mari dimensiuni. Sunteți invitați, de asemenea, la ateliere de butaforie și costume (coordonate de Ciprian Tauciuc și Lia Pfeiffer), ilustrație/poster art (coordonat de Livia Coloji), dans contemporan (coordonat de Xiri Noir) sau muzică/sound (coordonat de Conny Zenk și Ovidiu Mihăiță).

E o provocare

Basmului cules de Petre Ispirescu îi vor fi identificate corespondențe cu basme și mituri din Banat, cu ajutorului etnologului Nicoleta Mușat. Ea va coordona și un curs de metode de cercetare, la care cei înscriși vor merge în teren și vor documenta povești ale oamenilor din satele timișene.

Participarea la ateliere este gratuită, pe bază de înscriere, în limita locurilor disponibile. puteți dona, de asemenea, materiale reciclabile pentru crearea marionetelor din spectacolul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Este nevoie de ziare vechi, peturi colorate și tacâmuri din inox, pe care le puteți duce, până în luna iulie, la Scârț.

Unele activități desfășurate sub „umbrela” Centriphery vor fi comune cu cele ale proiectelor locale dezvoltate de Asociația Prin Banat. Vorbim despre deja cunoscutele Heritage of Timișoara sau Cămine în Mișcare (Moving Fireplaces). „E o provocare să implementăm acest proiect în timpul pandemiei. Asta, cu atât mai mult cu cât unii dintre artiștii implicați vor veni special la Timișoara, pentru rezidențele artistice. Așteptăm cât mai multe înscrieri la atelierele și activitățile pe care le vom desfășura. E o ocazie specială pentru cei care sunt curioși sau vor să afle cum se construiește și chiar să facă parte dintr-un spectacol de teatru”, spune Alexandra Palconi-Sitov, președintele Asociației Prin Banat.

Premiera spectacolului „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” va avea loc la final de iulie, în Piața Libertății.