Ziua Mondială fără Tutun. Puteți primi ajutor ca să vă lăsați de fumat

Tutunul este singurul produs consumat legal care poate ucide. Dacă vreți să renunțați la fumat, pentru a avea o viață mai sănătoasă, puteți apela întotdeauna la sfatul specialiștilor.

tutun

Peste șase milioane de oameni mor anual din cauza unor afecțiuni asociate fumatului. De asememea, în fiecare an, se înregistrează peste 1,2 milioane de decese din cauza fumatului pasiv. Costul total al fumatului este de peste 1.400 miliarde de dolari, adică 1,8% din produsul intern brut (PIB) anual al lumii.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că, la nivel global, numărul fumătorilor va crește de la 1,1 miliarde de fumători zilnic, în prezent, la 1,3 miliarde în 2025. De aceea, începând cu 1987, OMS a decis declararea zilei de 31 mai drept Ziua Mondială fară Tutun. Campania din 2021 se desfășoară sub sloganul „Câștigi renunțând”. Începutul acesteia a fost marcat de o provocare inițiată de OMS pe WhatsApp și intitulată „Peste 100 de motive pentru a renunța la tutun”.

Beneficiile lăsatului de fumat

Dacă vreți să vă lăsați de fumat și aveți nevoie de ajutor, la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara există un un centru special de consiliere. Puteți primi sfaturi de la consilieri specializați, dar și recomandări de tratament.

„Pentru persoanele care renunță la fumat, beneficiile sunt resimțite foarte repede: după doar 20 de minute ritmul cardiac scade și după 12 ore, nivelul de monoxid de carbon ajunge la normal. În decurs de două până la 12 săptămâni, funcția pulmonară și circulația sângelui se îmbunătățesc. Riscul de accident vascular cerebral este redus la cel al unui nefumător, iar după 10 ani, rata de deces prin cancer pulmonar se reduce la jumătate față de cea a unei persoane care continuă să fumeze. În plus, riscul bolilor cardiovasculare este comparabil cu al nefumătorilor la 15 ani de la renunțarea la fumat”, spune dr. Monica Marc, preşedintele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie, medic la Spitalul „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

Un studiu realizat în 2018 în România arată că peste 5 milioane de adulți, majoritatea bărbați, consumă zilnic tutun. Peste 70% dintre cei care s-au declarat fumători aprind prima țigară în primele 30 de minute de la trezire.