Turnul de apă din Iosefin, refăcut cu bani din Norvegia. Primăria Timișoara caută repede un partener
Turnul de apă din cartierul Iosefin ar putea fi reabilitat cu bani din Norvegia. Primăria Timișoara caută un partener pentru a depune o cerere de finanțare prin Programul RO-Cultura, unde sumele pot ajunge și la 2 milioane de euro. Proiectul de reabilitare ar trebui să fie gata în ianuarie.
În luna septembrie, PMT a semnat contractul cu firma care a câștigat concursul de soluții pentru transformarea în centru cultural a vechiului turn de apă din Iosefin. A existat un singur ofertant, care a și câștigat procedura inițiată de municipalitate, după ce prima a eșuat, din lipsă de firme interesate. SC Studio Unu de Arhitectură SRL din Timișoara, care are doi subcontractanți: Path’s Rout SRL și Expert SRL, va primi pentru acest proiect 159.888 lei, cu TVA. Documentația ar trebui să fie gata în maximum 120 de zile de la data ordinului de începere a serviciul. Asta înseamnă luna ianuarie 2020.
RO-Cultura, șansă pe ultima sută de metri
Noutatea este că turnul ar putea fi refăcut și transformat în centru cultural cu fonduri norvegiene. Mai exact, prin Programul RO-Cultura! PMT caută în această perioadă un partener alături de care să depună cererea de finanțare. Termenul limită este 11 noiembrie. De ce abia acum s-a decis înscrierea în acest program? „Termenul până la care se pot depune proiecte a fost prelungit. La cel anterior nu puteam depune, pentru că nu aveam nici măcar contractul pentru proiectare. Specificul Programului RO-Cultura este că spațiile pentru care se oferă finanțare sunt introduse în circuitul cultural și se face special un așa-numit plan de valorificare a acestora”, explică viceprimarul Dan Diaconu.
Practic, propunerea de proiect va fi depusă spre finanţare în cadrul programului de finanţare RO-Cultura, apelul de proiecte Restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice. Documentele apelului de proiecte pot fi consultate aici.
Turnul de apă din Iosefin a fost ridicat între anii 1913 și 1914 de cunoscutul arhitect Szekely Laszlo, aflându-se pe lista monumentelor istorice ale Timişoarei. Turnul, cu înălțimea de 52 m, a funcţionat până la punerea în funcţiune a uzinelor de apă. De aproape 60 de ani nu mai are nicio întrebuinţare, devenind în ultimii ani, doar subiect pentru pasionații de fotografie. Din punct de vedere al plasticii urbanistice, turnul domină architectural peisajul urban al zonei din jur.
Partener care să facă programul cultural
„Principalele activităţi ce vor fi derulate în cadrul proiectului: A1. Restaurarea Turnului Apa Iosefin situat pe str. Gh. Barițiu. A2. Derularea planului de valorificare culturală şi economică a Centrului Cultural – Turn de Apă Iosefin. Partenerul de proiect va fi implicat în activitatea A2. În cadrul procesului de dezvoltare a propunerii de proiect, organizaţia selectată va participa la elaborarea planului de valorificare culturală şi economică a monumentului, urmând ca în etapa de implementare acesta să fie responsabil cu implementarea”,scrie în anunțul publicat de PMT. Organizaţiile interesate trebuie să consulte pe site-ul finanţatorului formatul-model pe care va trebui să-l aibă planul de valorificare a monumentului istoric.
Dosarele de înscriere pot fi depuse până în 18 octombrie, la ora 14. Rezultatul procedurii de selecție va fi publicat pe site-ul PMT, în 21 octombrie. Prin Programul RO-Cultura pot fi acordate finanțări cuprinse între 200.000 și 2 milioane de euro.