Treceri de pietoni ridicate la nivelul trotuarelor și lumini extra. SDM caută soluții, primăria pregătește bani

treceri de pietoni

Treceri de pietoni din Timișoara supraînălțate și suprailuminate. Este ceea ce vrea primarul Dominic Fritz pentru cele mai periculoase zebre din oraș. Planul de prevenție al acestuia prevede scăderea, până spre zero, în 2030, a numărului de accidente în care sunt implicați pietonii și bicicliștii.

Un bărbat de 50 de ani a fost lovit de mașină, miercuri seară, pe o trecere de pietoni din Calea Buziașului, de o mașină condusă de un tânăr de 21 de ani. Accidentul i-a reamintit primarului Dominic Fritz de planul de a scădea până spre zero accidentele în care sunt implicați pietoni sau bicicliști. Acesta ar urma să fie implementat până în 2030.

„A fost lovit un pieton de mașină pe trecerea de pietoni, pe Calea Buziașului. Pe mine mă întristează astfel de știri. Sunt conștient că astfel de accidente sunt simptome ale unei infrastructuri care nu e construită pentru a proteja sănătatea pietonilor, ci doar pentru a da libertate mașinilor. Cred că asta trebuie să se schimbe. Vom publica un program de acțiune pentru siguranță în trafic pentru pietoni și bicicliști. Avem această acțiune pentru ca, până în 2030, să nu mai fie astfel de accidente. Vom investi în suprailuminarea trecerilor de pietoni Vom investi în ridicarea trecerilor de pietoni, adică a zebrelor. Vom lucra și cu Poliția Rutieră, să înceapă să facă filtre pentru a controla respectarea priorității pentru pietoni și bicicliști de către șoferi”, a declarat, joi, Dominic Fritz.

Planuri sunt demult

În bugetul pe 2021 urmează să fie prevăzuți bani pentru astfel de amenajări. „Cu siguranță acest program, în momentul în care avem bugetul de investiții, va avea și o alocare bugetară. În următoarele luni sper că vom putea să vedem și primele rezultate. Vom începe în jurul unor școli. Pe de altă parte, avem o analiză a celor mai periculoase treceri de pietoni și vom interveni prioritar acolo”, explică edilul-șef.

Zebrele ar trebui să ajungă la nivelul trotuarului, spune Fritz. Acesta a cerut soluții tehnice și de la SDM. „Va fi nevoie să refacem și comisia de circulație care ia multe din aceste decizii. Acum se lucrează. Am rugat SDM să vină cu niște propuneri pentru soluții tehnice, cum se vor face. Nu este o decizie pe care primarul trebuie să o ia, dar acolo unde se face trebuie să se facă cu respectarea tuturor normelor. Ideea este ca efectiv zebra să fie la același nivel cu trotuarul și nu la nivelul carosabilului”, a declarat primarul.

Acum aproape doi ani, fostul primar Nicolae Robu vorbea și el despre iluminarea suplimentară a unor treceri de pietoni. În toamna lui 2019 au fost puse lumini în plus la o zebră din Calea Buziașului și la încă una în zona străzii Liniștei. A fost întocmită chiar și o listă cu 16 treceri de pietoni considerate periculoase, dar apoi nu s-a întâmplat nimic concret.