Timișoara nu mai are PUG valabil. Se lucrează de 9 ani, iar acum s-a ajuns la blocaj

patrimoniu

Situație complicată la Timișoara, unde eliberarea certificatelor de urbanism este parțial suspendată. Nu mai există PUG valabil, după ce prefectura a atacat în contencios hotărârea de prelungire a acestuia. Primarul Nicolae Robu dă vina pe Ministerul Dezvoltării. La noul PUG al Timișoarei se lucrează de… nouă ani.

Vechiul PUG al Timișoarei a fost aprobat în 2002, după care a fost prelungit în 2007. Având în vedere că valabilitatea maximă a unui PUG este de 10 ani, iar PUG-ul vechi urma să expire în 2012, Primăria Timișoara semna, în 2010, contractul pentru un nou document. „Documentaţia completă a PUG şi a Regulamentului Local de Urbanism, inclusiv avizele şi acordurile, se va preda de către proiectant în termen de 18 luni de la data semnării contractului de servicii, după care pe o perioadă de 12 luni se va asigura asistenţa pentru integrarea datelor grafice şi alfanumerice în GIS-ul Timişoarei”, nota Monitorul PMT, în noiembrie 2010. De PUG se ocupă firmele Planewerk SRL din Cluj, ca lider de asociere, Vitamin Arhitects din Timișoara și IHS România din București. Contractul a fost semnat semnat pentru 450.000 de euro.

Ultima prelungire, fără limită

Suntem în septembrie 2019, iar Timișoara încă nu are un PUG nou. În noiembrie 2018, consilierii locali votau „prelungirea valabilităţii Planului Urbanistic General”. La primul articol din HCL 619/2018 scrie că „se aprobă modificarea Art. 1 din HCL105/27.03.2012 – privind prelungirea valabilităţii Planului Urbanistic General al Municipiului Timişoara aprobat prin HCL 157/28.05.2002, cu modificările ulterioare, care va avea următorul conţinut: «Se aprobă prelungirea termenului de valabilitate a Planului Urbanistic General al Municipiului Timişoara până la intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General». Practic, după mai multe prelungiri, nu mai era oferită o dată certă de valabilitate a vechiului PUG. Ultimul termen limită era 31 decembrie 2018.

Acum au apărut alte probleme. În acest moment, la Timișoara, eliberarea certificatelor de urbanism se face greoi și e incertă. „Secretarul PMT, Caius Șuli, a refuzat să semneze anumite certificate de urbanism. Le-a ținut pe loc, pentru că vrem o clarificare, având în vedere că ultima noastră HCL de prelungire a valabilității PUG-ului a fost atacată de Instituția Prefectului, la solicitarea Inspectoratului de Stat în Construcții. Nu mai putem să mergem cu certificatele de urbanism care au primit aprobare în baza PUG-ului vechi. Trebuie să facem verificări acum dacă ele sunt în consonanță cu PUZ-urile, dacă există PUZ-uri în zonele respective, nemaiavând PUG-ul ca referință”, spune primarul Nicolae Robu.

PUG-ul e suspendat

Edilul susține că „nu este total blocată eliberarea de certificate de urbanism”, ci doar e îngreunată procedura. Asta, fiindcă trebuie verificată existența PUZ-urilor. „Unde nu există PUZ nu se mai poate face nimic, PUG-ul fiind suspendat”, explică Robu. „Dar este absurd, nu este vina noastră (…) Eu am accelerat cât am putut procesul (de elaborare a PUG-ului – n.r.), am făcut dezbateri publice, i-am chemat pe dezvoltatori, pe proiectanți, la discuții, să vină cu propuneri de îmbunătățire. L-am transmis ca proiect de PUG la ministere, a fost avizat aproape de peste tot, acum este la MDRAP. Noi nu avem noul PUG pentru că încă nu avem avizul de la Ministerul Dezvoltării”, mai spune acesta.

Altfel spus, statul român nu ne aprobă noul PUG, dar tot statul român vine și ne spune că nu ne mai lasă valabil vechiul PUG. E normal așa ceva? Nu știu să vă spun exact ce a atacat Instituția Prefectului. E în contencios, cred, nu știu exact. O să vedem săptămâna viitoare, pentru că vreau să am o discuție cu doamna prefect. Nu putem să ținem orașul acesta pe loc, orașul cu cea mai mare dinamică din România.
Primarul Nicolae Robu

Instituţia Prefectului Timiş a atacat în contencios administrativ HCL 619/2018, referitoare la prelungirea valabilităţii PUG, la o sesizare venită de la Inspectoratului Regional în Construcții. Reprezentanții ISC susțin că au fost găsite o serie de probleme de legalitate, printre care și lipsa unui aviz prealabil al Ministerului Dezvoltării. Plângerea Prefecturii a fost acceptată în 24 iulie 2019, dată de la care, susțin reprezentanții acestei instituții, „Primăria Timişoara trebuia să oprească emiterea de documentaţii pe baza acestui Plan Urbanistic General, până la rezolvarea situaţiei, începând cu data de la care a fost acceptată plângerea”.

În toamna lui 2017, arhitectul șef Sorin Ciurariu declara că PUG-ul mai avea nevoie de aviz de la Ministerul Transporturilor și de la MDRAP, ca aviz final.

About Post Author