Rovana Plumb, respinsă definitiv pentru postul de comisar european

rovana plumb

Comisia juridică a Parlamentului European (JURI) i-a respins definitiv pe Rovana Plumb și pe Laszlo Trocsanyi, propuși de România și Ungaria drept comisari europeni. Plumb susține că decizia este „profund incorectă” și nu respectă regulile Parlamentului European.

Comisia juridică a Parlamentului European (JURI) i-a respins, luni, definitiv pe Rovana Plumb și pe Trocsanyi Laszlo, propuși de România și Ungaria drept comisari europeni. Decizia în cazul Plumb a fost luată cu 13 voturi pentru la 7 împotrivă, iar în cazul lui Trocsanyi, cu 12-9. este vorba, practic, despre o reconfirmare a decizie de joia trecută, când JURI motiva că există îndoieli serioase că Rovana Plumb și-ar putea exercita funcția de comisar european pentru transporturi. Problema era un împrumut de 800.000 de lei luat de aceasta de la o persoană fizică.

A șters datoria cu două apartamente

Luni, înainte de anunțul oficial al Comisiei JURI, Rovana Plumb a transmis o scrisoare în care declara că împrumutul a fost achitat cu două apartamente deținute în România. „Pentru a debloca această situație, am făcut pași pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluție adecvată. Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja în declarația financiară și aceasta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există”, precizează Plumb.

După decizia de respingere luată de Comisia juridică, PSD-ista a transmis un comunicat de presă în care susține că hotărârea este „profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European și eminamente politică (…) majoritatea Comisiei a urmărit doar să incrimineze și să discrimineze, nu să sprijine procesul de audiere și să ofere soluții, așa cum îi cerea Regulamentul. Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României”.

Potrivit Rovanei Plumb, „atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziția din România, în frunte cu președintele Iohannis, care anunța cu o oră înaintea deciziei că dorește consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european”. Ea îi acuză pe Dacian Cioloș și Siegfried Mureșan că au acționat „împotriva României”.

About Post Author