Iohannis, favorit în cursa pentru Cotroceni. Surpriza de pe locul al doilea

iohannis

Actualul președinte Klaus Iohannis este favorit la alegerile prezidențiale din luna noiembrie. Cel mai recent sondajul realizat de IMAS îl plasează pe primul loc, la mare distanță de al doilea clasat, nimeni altul decât Mircea Diaconu!

Sondajul făcut de IMAS la comanda Europa FM arată că favorit în cursa pentru Cotroceni este Klaus Iohannis, care ar lua puțin peste 45% din voturi. Pe locul al doilea, la prima apariție în Barometrul Europa FM, este independentul Mircea Diaconu, sustinut de ALDE și Pro România, cu 16,6 procente. În scădere față de luna august, cu 14,2%, pe trei se află Dan Barna, candidatul USR-PLUS. Premierul Viorica Dăncilă, candidatul PSD, este pe poziția a patra, cu 12,4%, în creștere față de luna anterioară.

Dacă acum ar avea loc și alegeri parlamentare, PNL ar aduna 27,7% din voturi. Liberalii rămân pe primul loc în preferințele românilor, dar sunt în scădere cu aproape 1,5%. PSD crește cu aproape două procente, ajunge la 19,5% și trece în fața USR, care e în scădere și ar aduna doar 17,9% din preferințele românilor. Pe locul al patrulea este Pro România, partidul lui Victor Ponta, cu 9,1 procente, iar pe cinci, ALDE, care scade și ajunge la 6,2%.

Dacă alegerile parlamentare ar avea loc acum, în loc de anul viitor, 27,7 dintre cei care spun că ar merge sigur la vot ar opta pentru PNL, arată Barometrul EFM, realizat de IMAS în septembrie, în scădere cu aproape un procent și jumătate față de luna august. Sondajul a fost făcut în perioada 9-28 septembrie, pe un eșantion de 1.010 persoane cu vârste de peste 18 ani. Marja de eroare +/- 3%.

About Post Author