Clădirile istorice ale Timișoarei, la numărat. Primăria vrea și aplicație de telefon

Poate aflăm, în sfârșit, câte clădiri istorice sunt în Timișoara și cât de afectate au fost acestea de trecerea timpului și nepăsarea proprietarilor. Viceprimarul Cosmin Tabără anunță „o evidență electronică” a acestor imobile.

inovare urbană

Se spune despre Timișoara că are un patrimoniu imens de clădiri istorice, iar în ultimii ani s-a vehiculat cifra de 14.000 de astfel de imobile. Realitatea este că, în acest moment, nimeni nu știe exact câte sunt. Lucrurile s-ar putea schimba chiar din acest an.

„Alături de consilierii personali – Cătălin Olteanu și Ilie Sîrbu – am pornit un program pentru o evidență electronică a clădirilor istorice. Această bază de date va fi de mare ajutor cetățenilor în aflarea informațiilor despre clădiri. Orice decizie luată de colegii de la Patrimoniu privește direct cetățeanul, dar și istoria orașului nostru, așa că responsabilitatea acestei direcții este deosebit de mare”, spune viceprimarul Cosmin Tabără.

S-au făcut primii pași, mai mititei, în zona Spațiilor cu Altă Destinație aflate în proprietatea primăriei. Tabără vrea să implice și timișorenii în acest inventar.

„Ai dat click, ai văzut clădirea”

„S-a făcut deja un mic inventar pe SAD-uri. Vrem să lucrăm cu voluntari, pe site-ul primăriei să avem un patrimoniu istoric: ai deschis, ai dat click, ai văzut clădirea, o poză și informații. Poate găsim și sponsori. Contează foarte mult pentru Timișoara, pentru că este foarte important patrimoniul istoric. Vorbim în primă fază de clădiri istorice”, detaliază viceprimarul.

Munca va fi sistematizată pe cartiere și fiecare clădire va avea o fișă proprie. Cosmin Tabără e optimist și crede că, pentru imobilele istorice, proiectul ar putea prinde formă până la sfârșitul anului. „Undeva în șase luni l-am putea face. Vrem și o aplicație pentru telefon. Ideea există, avem și susținerea lui Val Mureșan (consilier personal pe probleme de digitalizare al primarului Dominic Fritz – n.r.)”, mai spune Tabără.

Cartierele Cetate, Fabric, Iosefin și Elisabetin s-ar putea transforma într-o imensă atracție turistică. Este însă o condiție esențială: clădirile să fie reparate și readuse la forma de odinioară. În Cetate, lucrurile au început să se urnească, însă în restul zonelor „mișcarea” e foarte slabă.

About Post Author