CJ Timiș a reîmpărțit banii de drumuri, varianta PSD + PNL. Fără Nica, retras pe motiv de „mascaradă”

cj timiș

Foto: Arhivă

Consilierii județeni au votat, luni, noua repartizare a banilor din TVA pentru drumuri către primăriile din Timiș, varianta PSD+PNL. Ședința a fost condusă de vicepreședintele CJ, Cristian Moș, încă membru USR, dar candidat independent la Primăria Timișoara. Alin Nica a părăsit ședința.

Sumele defalcate din TVA sunt repartizate de CJ pentru lucrări la drumuri județene și comunale, după discuții cu primarii. În luna ianuarie, din totalul de 27,6 milioane de lei aflați la dispoziția CJ, 10,6 milioane au rămas pentru drumurile județene, iar restul a fost împărțit între primăriile din județ. În afară de Timișoara și Lugoj, nu au primit bani nici primăriile din Jimbolia, Sânnicolau Mare, Becicherecu Mic, Biled, Bucovăț, Cărpiniș, Fibiș și Pesac.

Hotărârea a fost atacată în contencios de prefectul PSD Mihai Ritivoiu, iar următorul termen la instanță ar fi 13 iunie. Procesul însă a rămas acum fără obiect, după ce consilirii județeni au reușit, luni, să reîmpartă banii după altă socoteală.

Nica spune că e „mascaradă”

Inițiatorii proiectului – șapte consilieri de la PSD, 10 – PNL, 1 Pro România și 1 USR, adică vicepreședintele CJ, Cristian Moș, de la USR – spun că noua împărțeală e mult mai echitabilă. Săptămâna trecută, proiectul nu a trecut, dar luni s-a reușit acest lucru în ședința extraordinară.

Potrivit noii HCJ, consiliul județean va rămâne cu 2 milioane, din cele 10, pentru drumuri. Restul de opt milioane se reîmpart către primării. Proiectul a trecut cu 20 de voturi „pentru”. Consilierii USR nu au fost la șdință, iar patru aleși – Raul Olajos (REPER), Cristian Tamaș (fost USR), Elena Samoilă și Mihăiță Bojin (ambii PNL) – s-au abținut.

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, a participat la ședință doar câteva minute. „Am înțeles că ați convocat, colegii de la PSD și PNL, ședința extraordinară, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să așteptați și președintele consiliului județean să vină să conducă ședința. Este o iresponsabilitate fără margini să tai 83% din banii alocați pentru drumuri județene. Dar înțeleg că e campanie electorală și că cei de la PSD doresc să saboteze viitorul meu mandat în funcția de președinte al CJT, lăsând instituția fără banii necesari reparațiilor și deszăpezirilor pentru drumurile județene. Nu-i nimic, o să treacă și 9 iunie. Așa cum acum v-ați coalizat împotriva intereselor cetățenilor, și cetățenii se vor coaliza împotriva voastră. Vă doresc să duceți până la capăt acest demers politicianist. Mă retrag, nu vreau să mă implic în această mascaradă împotriva intereselor cetățenilor”, a spus, scurt, Nica. Apoi s-a retras.

La jumătatea anului vin și banii

Săptămâna trecută, consilierii județeni au votat și re-repartizarea către primării a sumelor de echilibrare a bugetelor locale. Proiectul a avut aceiași inițiatori și a trecut încă de atunci.

În hotărârea inițială, cea atacată în contencios de prefect, Timișoara și Lugojul nu primeau niciun ban din aceste sume. De fapt, Timișoara nu a primit niciodată bani de la CJ, pentru echilibrarea bugetului său, cel puțin nu în ultimii 12 ani. Cumva e și de înțeles, având în vedere sumele care pot fi alocate, comparativ cu nevoile capitalei de județ, raportat la o comună pentru care câteva sute de mii de lei pot fac diferența.

În noua propunere, Timișoara avea alocată suma de 3,5 milioane del lei, iar Lugojul rămăsese tot cu 0. Pentru că și-au dat seama de ridicolul situației, inițiatorii au propus un amendament, luând un milion de la Timișoara și transferându-l către Lugoj. Având în vedere că, prin noile hotărâri, cele vechi sunt anulate, procesul deschis de prefectul Mihai Ritivoiu nu va mai avea obiect. Primăriile vor primi bani la jumătatea anului, se vor da peste cap să apuce să-i și cheltuiască și vor aștepta 2025, pentru ca aleșii județeni să se certe iar pe cine împarte dreptatea – și banii – mai cu folos.

About Post Author