La vară vedem filme pe acoperiș la Cinema Studio. La Cinema Dacia însă, ceață totală

Cinema Studio

foto: Arhivă

Pe modelul „e campanie, bifăm orice”, Primăria Timișoara anunță că va fi gata, în sfârșit, șantierul de la Cinema Studio. Inițial cu un termen de execuție de 18 luni, din iunie 2021, termenul a fost prelungit ulterior. Principala atracție va fi terasa de pe acoperiș. Între timp, niciun cuvințel despre Cinema Dacia, unde totul ar fi trebuit să fie gata în… martie 2022.

Reabilitarea cinematografului Studio este pe ultima sută de metri. Așa ar și trebui să fie, pentru că termenul de finalizare a lucrărilor este 10 iuni, adică peste exact trei săptămâni. În aceste zile se montează podeaua pe terasa de pe acoperiș, iar în sala mare și sala mică se lucrează la montarea tavanelor lamelare. Constructorul estimează că în a doua parte a săptămânii va începe montarea scaunelor, ecranelor și proiectoarelor. Grupurile sanitare sunt gata, iar corpurile de iluminat au fost deja instalate.

„100.000 de pasionați de film și evenimente de bună calitate au trecut deja pragul cinematografelor Timiș și Victoria, de când le-am redeschis. Este o comunitate pe care continuăm să o dezvoltăm. Cinema Studio este cel de-al treilea cinema complet modernizat pe care îl redeschidem în ultimii doi ani. Punctul de atracție va fi terasa de pe acoperiș, cu o vedere spectaculoasă, unde vara vor putea fi vizionate și filme”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Două săli și-un acoperiș

La Studio lucrează o asociere condusă de Audiotech Multimedia Group. Șantierul a început în iunie 2021 și ar fi trebuit să dureze un an și jumătate, însă, pe parcurs, termenul a fost dublat ca durată. În realizarea conceptului pentru Cinema Studio și a planului de reabilitare s-au implicat, pe lângă PMT, Institutul Francez, Groupama Asigurări, Pelicula Culturală, Marele Ecran, DocuMentor și Asociația Română a Filmului Independent (TimiShort). Valoarea totală a contractului este de 14,2 milioane de lei, cu TVA.

Construit în zona centrală a orașului, în perioada interbelică, în stil Art Deco, Cinema Studio s-a închis în 2000. A urmat o perioadă ciudată, clădirea ajungând în proprietatea unei locatare a unui bloc de pe strada Polonă, fiind ulterior recuperată în urma unui proces și ajungând, în cele din urmă, în proprietatea Primăriei Timișoara.

După modernizare, cinematograful își va păstra fațada istorică și va avea două săli, una cu 190 locuri și una cu 64 de locuri. Pe acoperiș va există un spațiu cu o capacitate 80 locuri. Cinema Studio se va deschide efectiv la toamnă.

Ceață la Dacia

Este în șantier, de trei ani, și Cinema Dacia, unde ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat în martie 2021. „Șantierul ar trebui să țină 12 luni, deci în martie 2022 ar trebui să fie gata”, declara, la acel moment, primarul Dominic Fritz. Lucrează acolo T.T.& Co Solaria Grup și Euras, care au câștigat licitația organizată de PMT, la un preț de 10,4 milioane de lei. T.T.& Co Solaria Grup a primit, între timp, certificat negativ de la primărie, pentru că a prezentat un document fals într-o licitație. Ulterior, municipalitatea i-a reziliat și contractul de la Generală 30, unde lucrările sunt în mare întârziere.

La începutul lui 2023 exista un ordin de sistare lucrări, iar în primăvara anului trecut reprezentanții PMT estimau că șantierul ar trebui încheiat spre finele anului. Au trecut încă aproape șase luni și doi ani de când ar fi trebuit să fie deschis cinematograful, nu se știe nimic. Reprezentanții PMT au decis să nu răspundă la întrebarea legată de noul termen.

About Post Author