Școala Generală 30, în aer cu extinderea. Contract reziliat, constructor penalizat, acuze de joc politic

foto: Facebook / Dominic Fritz

Una dintre firmele care, în ultimii ani, a avut mai mult lucrări cu instituțiile publice a ajuns pe lista neagră a PMT, care i-a reziliat un contract și i-a aplicat penalități de peste 540.000 euro. T.T.& CO Solaria Grup are certificat negativ încă de anul trecut, după ce a prezentat o asigurare falsă.

Primăria Timișoara a notificat constructorul care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30 cu privire la încetarea contractului și aplicarea unor penalități de întârziere de aproape 2,7 milioane de lei. Termenul de finalizare asumat în contract era 17 ianuarie 2024. T.T.& CO Solaria Grup a fost avertizată de mai multe ori asupra întârzierilor, dar, spun cei de la PMT, n-a avut pe șantier, în medie, mai mult de 10 muncitori, fiind zile în care doar doi oameni lucrau efectiv.

Firma are certificat negativ încă de acum aproape doi ani, întrucât a prezentat o asigurare falsă pentru reabilitarea Liceului Lenau, clădirea de pe str. Gheorghe Lazăr nr. 22-30. Teoretic, ea nu se mai poate prezenta la viitoare licitații organizate de municipalitate.

„Cinism revoltător și un joc politic”

„Pentru că l-am pus pe «lista neagră» a Primăriei Timișoara, un constructor se răzbună pe spatele copiilor. Prin mai multe canale au ajuns la noi declarații ale patronului firmei, car spun că nu vrea să finalizeze lucrarea în timpul campaniei electorale. Un cinism revoltător și un joc politic dus mult prea departe, împotriva timișorenilor. Bătaia de joc a constructorului față de banii publici e și mai greu de suportat, pentru că vorbim de o investiție așteptată de mii de copii și părinți. Îl va costa scump și nu va mai lucra cu primăria niciodată. De nerecuperat sunt însă nervii celor care depind de finalizarea șantierului”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Concret, pentru că în ultimele luni nu s-a înregistrat un progres fizic și financiar, Primăria Timișoara a decis să aplice penalități în valoare de 2,67 milioane de lei, pentru 91 de zile de întârziere peste durata contractuală de finalizare. Constructorul a fost notificat, de asemenea, cu privire la încetarea contractului și la faptul că trebuie să elibereze amplasamentul până cel târziu în 29 aprilie.

Extinderea Școlii Generale nr. 30 este realizată în proporție de aproximativ 70%, iar lucrările executate vor fi expertizate imediat după preluarea amplasamentului. Va urma o licitație și execuția restului de lucrări.

Contractul de finanțare din bani europeni a fost semnat în 6 octombrie 2020 și a fost scos la licitație în 8 aprilie 2021. El a fost atribuit, potrivit SEAP, în 30 august 2022. Potrivit ADR Vest, pentru că nu a fost finalizat până la 31 decembrie 2023, proiectul a fost propus pentru etapizare în PR Vest 2021 – 2027. Primăria ar mai putea cere, din bani europeni, 2,56 milioane de lei, care ar urma să fie scăzuți din suma alocată prin PR Vest.

Penalitățile se încasează greu

În ultimii trei ani, Primăria Timișoara a aplicat, pentru prima dată, penalități de întârziere constructorilor care au întârziat nejustificat lucrările. Cât a și încasat din aceste penalități e altă discuție, pentru că procedura e groaie și nu poate fi pusă în aplicare decât după finalizarea unui eventual proces.

În cazul Super Construct, care a terminat cu mare întârziere amenajarea de pe str. Grigore Alexandrescu, PMT a aplicat penalități de aproximativ 300.000 euro. Municipalitatea a câștigat în primă instanță procesul intentat de constructor, dar nu există o decizie definitivă. Cu JDA Consult, care a lucrat la Fântâna cu Pești, iar penalitățile sunt aproape egale cu valoarea lucrării, procesul este încă în desfășurare, nefiind emisă o decizie.

Ce face T.T.& CO Solaria Grup SRL

Pe de altă parte, lista neagră a primăriei se află, în acest moment, patru companii:

  • Compact Conart SRL – reabilitare termică bloc (Calea Circumvalațiunii 67)
  • Professional Engineering Consulting SRL – documentație faza DALI+asistență tehnică pentru amenajare str. Crizantemelor
  • Hentza Business SRL – documentație SF+PT+ asistență tehnică pentru amenajare zona Torac – Rudolf Walter – Canal Bega
  • Asocierea T.T.& CO Solaria Grup SRL/Euras SRL – reabilitare Liceu Lenau (str. Gheorghe Lazăr nr. 22-30)

T.T.& CO Solaria Grup lucrează, în această perioadă, și la reabilitarea Conacului Mocioni, investiție finanțată din granturi norvegiene, și va trebui să înceapă, în scurt timp, șantierul de la Sala 2 a Teatrului Național. Aceeași companie, tot în asociere cu Euras, lucrează și la reabilitarea de la Cinema Dacia, unde ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat în martie 2021, cu o durată de 12 luni. Șantierul nu e gata nici acum.

About Post Author