20 ianuarie 2021

Adrian Pau: Timișul are multe de oferit turiștilor. Potențial există, noi avem și dorința de a face lucrurile să se întâmple (P)

adrian pau

Știați că în județul Timiș s-au putea merge la schi? În zona Nădrag ar putea fi amenajate pârtii de vreo 20 kilometri. Trebuie să existe doar interes. Lacul Surduc, bisericile de lemn din Țara Făgetului sau Drumul Vinului sunt doar câteva dintre atracțiile care ar putea duce la creșterea numărului de turiști din cel mai vestic județ al țării. Și nu sunt singurele.

Județ de câmpie, la prima vedere, Timișul nu este ceea ce s-ar putea numi în mod tradițional un județ turistic. Doar aparent puțin spectaculos, are destule locuri de vizitat și e păcat ca, din cauza interesului scăzut arătat de administrația județeană, ele să rămână necunoscute publicului.
Punerea în valoare a potențialului turistic din zona noastră este una dintre prioritățile cuprinse în Programul de guvernare locală al Pro România. Turismul poate fi, fără discuție, una dintre componentele dezvoltării economice a județului.
Studiile de specialitate arată, de exemplu, că în zona Nădrag există un potențial ridicat pentru practicarea sporturilor de iarnă. Aici ar putea amenajați peste 20 de kilometri de pârtii de schi. Ar fi o destinație perfectă pentru amatorii de sporturi de iarnă, care s-ar putea bucura de condiții excelente foarte aproape de casă. O investiție majoră în zona Nădrag este una dintre prioritățile Pro România.

Între recreere și reculegere

Potențialul Lacului Surduc este încă prea puțin valorificat. În ultimii ani au fost organizate aici, timid, diverse evenimente, dar nu e de ajuns. O reorganizare și o restructurare în sens turistic a zonei respective pot conduce la includerea ei într-un circuit turistic mai amplu. Lacul Surduc trebuie să devină una dintre destinațiile preferate de weekend ale timișorenilor, pentru că zona are foarte multe de oferit. Se poate face și plajă, iar amatorii de pedalat au la dispoziție trasee atractive. Trebuie doar să vină aici și să le descopere.
Bisericile de lemn din Țara Făgetului sunt, la rândul lor, prea puțin puse în valoare și cu siguranță există timișoreni care încă nu știu cât de frumoasă este această zonă. Ce să mai vorbim de turiștii din alte părți, care ajung în Țara Făgetului mai degrabă din întâmplare? O parte din lăcașurile de cult sunt incluse într-un program de restaurare şi conservare iniţiat de Ministerul Culturii, dar nu e de ajuns. Poveștile lor trebuie spuse mai departe, pentru ca istoria să nu se stingă.

Avem podgorii, de ce să nu avem și Drumul Vinului?

În Timiș există, de asemenea, tradiție în cultura viței-de-vie și producerea vinului. Totuși, nu avem încă un drum al vinului, deși dealurile de la Silagiu, Buziaș, Lugoj sau Recaș sunt cât se poate de potrivite pentru un astfel de traseu. Acesta ar fi, fără discuție, un circuit foarte atractiv nu doar pentru turiștii români, ci și pentru străinii care ne vizitează zona. Se întâmplă asta în orice colț de lume în care există vie și podgorii, adevărați magneți pentru pasionații de vinuri și gastronomie. De ce nu facem la fel și în Timiș? Nu știm cum sau nu ne interesează? A doua variantă pare mai aproape de realitate și asta trebuie să înceteze.

Sunt, desigur, și atracții turistice promovate, cum este zona Margina, dar potențialul turistic al Timișului este mult mai mare. E nevoie, în unele locuri, doar de investiții minime pentru ca acestea să fie incluse pe hărțile turistice. Folosirea cu eficiență a resurselor financiare alocate turismului poate conduce la dezvoltarea unor centre turistice puternice cunoscute la nivel național.

„Noi considerăm că Timișul are un potențial turistic foarte mare. Se pot realiza chiar parteneriate pentru trasee turistice și o promovare comună cu vecinii din Caraș-Severin și Hunedoara. Sunt zone unde economia se mișcă mai greu, de exemplu cea a Nădragului, dar dacă se intervine masiv cu organizare și promovare a turismului, situația economică se poate schimba mult în bine. Noi, cei de la Pro România, punem accent pe valorificarea eficientă a resurselor pe care le avem. Înainte de a aștepta programe, studii și bani de la București, cel mai bine ar fi să folosim eficient ceea ce avem deja la momentul actual”, spune Adrian Radu Pau, candidatul Pro România la funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș.

Comandat de Partidul Pro România – Organizația Timiș.
Executat de de SC First News Media
CMF: 21200010

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: