Ziare vechi, la un click distanță. În sfârșit, începe să se facă biblioteca virtuală

Biblioteca

Cei pasionați de istorie și povești, amatori sau profesionști, pot citi de acum confortabil, de la distanță, diverse ziare și cărți vechi. În baza unui parteneriat între Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” și o firmă privată au fost digitizate gratuit, până acum, peste 124.000 de pagini de presă și carte istorice.

Parteneriatul a fost încheiat între Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” și Datagroup INT SRL. Materialele provin din fondul Secției Documentar–Periodice a BJT. Este vorba de titluri precum: Temesvarer Wochenblatt (1846–1862), Foaia Diecesană (1886–1950), Bühne und Welt (1899–1902), Gândirea (1922–1944), Familia (1865–1940) sau Scrisul bănățean (1950–1963).

Periodicele și cărțile digitizate pot fi consultate, în format PDF, accesând acest link.

„Prin această operațiune va spori accesul cititorilor la fondul de carte și la diverse publicații. În plus, patrimoniul cultural scris al instituției va putea fi promovat mai ușor la nivel european. De asemenea, vor putea fi protejate documentele aflate într-o stare avansată de degradare, în timp ce publicul larg va avea acces mai ușor la ele. A fost o muncă destul de anevoioasă și îi mulțumesc managerului bibliotecii, Tudor Crețu, pentru efortul cu care a susținut acest proiect”, spune Alexandru Proteasa, vicepreședinte al CJ Timiș.

Parteneriatul continuă, urmărind digitizarea celor mai importante colecții de presă și carte istorice. Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” intenționează, printre altele, să creeze o platformă unică de acces la fondul de carte și publicații. Din partea CJ Timiș, acest demers este supervizat de inițiatorii Regulamentului de digitizare al BJT, vicepreședintele Alexandru Proteasa și consilierul județean Raul Olajos.

About Post Author