Se mișcă lucrurile la Clinica de Balneologie. Finanțarea e din 2019, șantierul are doar trei luni / FOTO

balneologie

Se lucrează intens pe șantierul de la Clinica de Balneologie a Spitalului Municipal, finanțat din fonduri europene, pe un contract semnat acum aproape trei ani. În weekend se toarnă radierul de la noua clădire, ceea ce înseamnă în jur de 50 de „cife”. PMT are în plan și refacerea clădirii vechi și se lucrează la documentație.

Ordinul de începere a lucrărilor de la Clinica de Balneologie a Spitalului Municipal a fost dat în vara anului trecut, dar șantierul a început abia în noiembrie. Lucrarea presupune demolarea unei părți din clădire, urmată de extindere, atât pe orizontală, cât și pe verticală. Vor fi relocate cabinetele de electroterapie, dar și secția de hidroterapie. Ambulatoriul va fi amenajat integral cu tot ce înseamnă cabinetele medicilor, cabinete de consultație, săli de tratament, vestiare și grupuri sanitare.

„La corpul nou de clădire se toarnă fundația și o parte din structură. La clădirea veche consolidăm structura. Avem o mobilizare susținută pe șantier și un flux continuu de vehicule și material”, spune acum viceprimarul Ruben Lațcău. Va fi refăcut și bazinul, lăsat în paragină de vreo 13 ani. „Vom avea și un nou bazin, unde a fost turnat deja radierul, pe lângă cel vechi, care va fi și el funcțional. Când pereții vor fi dați jos vom vedea și care este situația structurii de rezistență a clădirii în care se află vechiul bazin”, explică Lațcău.

Se va reface și vechea clădire

Planurile pentru vechea clinică de balneo a Muncipalului sunt mai complexe. Aceasta va fi reabilitată integral. „Vrem ca, în acest an, să avem un proiect tehnic pentru reabilitarea fațadei, a interioarelor, a instalațiilor electrice, sanitare și termice, în așa fel încât în momentul în care aici, în spate, spațiul să fie finalizat, să putem să avem în execuție și partea din față. La sfârșit, vrem să avem o clinică de balnelologie cu toate facilitățile la zi. Ea este funcțională și acum, dar într-o porporție foarte redusă”, a mai spus viceprimarul.

Contractul de finanțare pentru reabilitarea Clinicii de Balneologie a fost semnat în septembrie 2019 de fostul primar Nicolae Robu. Banii vin, în proporție de aproape 30%, din Programul Operațional Regional 2014-2020, iar lucrarea va fi executată de SC Alex-Dia Construct SRL. Contractul a fost atribuit abia în primăvara lui 2021, cu o durată de execuție de 21 de luni.

Anul acesta, lucrarea de la Balneo are prevăzută în buget suma de 10,2 milioane de lei. Bugetul pentru Sănătate, la secțiunea Dezvoltare, este de aproape 143 de milioane de lei și poate fi consultat AICI.