Rodica Aurelian, la control. Cazul Vărșăndan se cere lămurit, spune Fritz

vărșăndan

Fenomene misterioase la Resurse Umane, în Primăria Timișoara, în ceea ce privește situația concursului de la Teatrul German. Au dispărut acte, astfel că, după ce Lucian Vărșăndan a câștigat în instanță, urmează cercetări interne la serviciul condus de Rodica Aurelian. Cel puțin așa spune primarul Dominic Fritz.

Primăria Timișoara a reluat analiza proiectului de management al lui Lucian Vărșăndan, pentru Teatrul German. Acesta a fost notat cu 9,52 și e doar chestiune de zile până când Vărșăndan va reveni pe postul din care a fost îndepărtat. A fost nevoie de mai multe procese și despre o sentință în favoarea fostului director al TGST, care anulează toate dispozițiile semnate de Nicolae Robu legate de acest caz, precum și alte acte administrative. Actualul primar Dominic Fritz a decis ca PMT să nu atace decizia judecătorilor.

Toate problemele au apărut în toamna lui 2017, când PMT nu a încheiat cu Lucian Vărşăndan un contract de management pentru încă un mandat la conducerea Teatrului German de Stat Timişoara (TGST). Acesta fusese evaluat cu 9,88 pentru prestația de până atunci și ar fi trebuit să-și prezinte proiectul pentru viitorul mandat. Însă specialiștii de la Serviciul Resurse Umane al PMT au decis să nu continue procedura.

„Rodica Aurelian (șefa Serviciului Resurse Umane al PMT – n.r.) a scos din lege cerința ca directorul unei astfel de instituții să aibă studii de licență în domeniile 1, 2, 3. Dânsul nu le are (…) Cine își poate permite să nu respecte legea? Eu nu-mi permit așa ceva, pentru nimeni și nimic în lume, am spus de 1.000 de ori (…) Cred că suntem oameni cu capul pe umeri și mintea acasă, încât să înțelegem că legea este mai presus de orice”, declara, la acea vreme, fostul primar Nicolae Robu.

Ministerul Culturii i-a dat dreptate lui Vărșăndan din 2018

Aurelian se prevalase de OUG 189/2008, care spune, la articolul 3, că „managementul instituțiilor publice de cultură poate fi încredintat unei persoane fizice care îndeplineste cumulativ următoarele condiții (…) întrunește condițiile de studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul de activitate al instituției”. Teoretic, ar suna în regulă, fiindcă Vărșăndan are studii de Filologie și Drept, nu de Teatru, însă lucrurile nu stau chiar așa.

Potrivit OUG 189 / 2008, art. 43, „în situația în care, în urma evaluării finale, managerul a obținut un rezultat mai mare sau egal cu nota 9, acesta are dreptul de a prezenta un nou proiect de management”. Lucian Vărșăndan a luat 9,88, dar situația sa era una specială, el fiind manager în funcție, nu candidat nou.

Același act normativ lămurește situația, după cum preciza, în 2018, chiar Ministerul Culturii: „Procedura de analiză a noului proiect de management nu cuprinde etape referitoare la verificarea dosarelor ori a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească managerul care, în urma evaluării finale, a obținut rezultate mai mare sau egale cu nota 9, aceasta (…) reprezentând o situație de excepție față de procedura prevăzută de OUG 189/2008 pentru organizarea unui concurs de proiecte de management (…) Ținând seama de cele mai de sus, considerăm că, în situația prezentată, managerul respectiv are dreptul de a prezenta un nou proiect de management în condițiile art. 43 din OUG 189/2008”.

Au dispărut acte

La PMT însă nu s-a ținut cont de aceste clarificări și s-a mers până în pânzele albe pe varianta Rodica Aurelian. Rezultatele se văd acum, iar Vărșăndan trebuie să primească inclusiv despăgubiri. Din bani publici, desigur.

Primarul Dominic Fritz spune că va urma o analiză a acestui caz, mai ales că unele acte ar fi dispărut. „Încă nu am semnat dispoziția care să certifice rezultatul evaluării. Din câte înțeleg eu, nu s-au găsit acte doveditoare din biroul de Resurse Umane. Cu siguranță și acolo analizez dacă există căi de a desluși ce s-a întâmplat și cine poartă responsabilitatea pentru asta. Din păcate, așa cum s-a arătat și în tot acest proces, pe care PMT l-a pierdut, au dispărut sau nu se mai găsesc anumite acte și așa mai departe. Dar da, toate greșelile din acest proces, e vorba inclusiv de o despăgubire de 8.000 de euro pe care o va primi domnul Vărșăndan, bineînțeles că vor urma cercetări interne”, a declarat edilul.