Fals și mită. Concursuri fraudate la PMT, cu lucrări scrise de același om, primarul Fritz a anunțat DNA
Mai mulți funcționari angajați în Primăria Timișoara în perioada 2018-2019 ar fi fraudat concursurile la care au participat. Practic, lucrările lor ar fi fost scrise de altcineva. Asta ar fi descoperit DNA, care a cerut de la PMT documente legate de un fost angajat.
„O posibilă rețea de fraudare a concursurilor pentru ocuparea unor funcții publice, din care ar face parte și foști angajați ai Serviciului Resurse Umane, a fost descoperită în Primăria Timișoara. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul, indirect, al DNA care a cerut o serie de documente în cazul unui fost angajat.
Pornind de la unele neconcordanțe în dosarul lui de concurs, din primele verificări ale primarului există dovezi concludente că un număr de cel puțin șapte funcționari ar fi fraudat concursurile de ocupare a unor posturi publice, lucrările pe care le-au prezentat nefiind scrise de aceștia. Dovezile, împreună cu numele tuturor celor implicați, au fost transmise, miercuri dimineața, la DNA – Serviciul Teritorial Timișoara de către primarul Dominic Fritz”, a anunțat PMT.
Un fost funcționar de la Serviciul Resurse Umane ar fi scris lucrările pentru cel puțin șase actuali și foști angajați din PMT, care au dat concurs în perioada 2018-2019. De asemenea, în cazul altei persoane, care a susținut două examene pentru posturi diferite, au fost identificate lucrări „care difereau în mod vizibil în ceea ce privește caracterele scrisului”.
„Putem bănui că este și mită”
„Suntem în fața unui posibil sistem de fraudare, premediat și sistematic, care s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani, cu complicități potențiale, cel puțin la vârful serviciului de resurse umane. Putem doar bănui că este și mită la mijloc, dar acest lucru trebuie să-l stabilească procurorii. La proba scrisă, candidații care și-au aranjat concursul au dat niște răspunsuri întâmplătoare, dar notarea de către comisie s-a făcut în a doua zi. Destul timp, peste noapte, pentru funcționarii de la resurse umane să scrie o nouă lucrare, cu răspunsurile corecte, și să înlocuiască lucrarea candidatului cu lucrarea comandată și redactată ulterior”, susține Dominic Fritz.
Edilul șef vorbește despre fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu, uzurparea funcției și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Dominic Fritz „a solicitat DNA – Serviciul Teritorial Timișoara să cerceteze faptele mai sus sesizate și, în măsura în care se impune, să procedeze la aplicarea măsurilor prevăzute de lege”.
Organigramă, concursuri, Rodica Aurelian
Potrivit aceluiași comunicat, „Dominic Fritz a reorganizat Primăria Timișoara în iulie 2021 și a restructurat printre altele și Serviciul Resurse Umane, noua organigramă însă fiind contestată în instanța de un grup de sindicaliști incluzând și fosta șefa de resurse umane” . Orgranigrama este suspendată de instanță, așa că instituția funcționează acum într-un sistem combinat: parțial pe noua structură, atât cât s-a reușit implementarea ei până la data suspendării, parțial pe vechea structură.
De la instalarea noii administrații, concursurile organizate pe diverse funcții au fost unele interesante. Pentru postul de city manager, în care putea fi numită direct o persoană, chiar de către primar, s-a făcut un apel de selecție, la care au fost înscrise peste 300 de CV-uri. În cele din urmă, a fost ales Matei Creiveanu, fost director de bancă, despre care s-a spus că a fost impus de la București. Creiveanu a declarat însă că a aflat de concurs de pe LinkedIn. Și numele lui Gabriel Almăjan, arhitectul șef al orașului, era vehiculat drept câștigător, înainte de concurs. În plus, pentru postul de șef de cabinet al primarului s-a înscris un singur candidat: Dan Reșitnec, la acea vreme președinte al USR Timișoara.
Pe de altă parte, de numele fostei șefe de la Serviciul Resurse Umane, Rodica Aurelian, se leagă alte scandaluri, începând de la modul în care a fost angajată, fără să fi îndeplinit condițiile cerute de lege. Cazul lui Lucian Vărșăndan, care a fost împiedicat să susțină concursul pentru funcția de director al Teatrului German, este, poate, cel mai faimos. Aurelian a insistat că acesta nu ar putea fi manager de teatru, deși exista o adresă de la Ministerul Culturii, care clarifica situația. După peste 3 ani de procese, instanța i-a dat dreptate lui Vărșăndan, care a revenit la TGST la începutul lui 2021. El ar avea de primit și salarii restante.