Ritivoiu atacă modul în care CJ împarte banii. Subalternii lui au numărat 103 primării, din… 99

bani

foto: Arhivă

Prefectura Timiș reinventează numărul de UAT-uri din județ și, în plus, atacă în contencios două hotărâri de CJ. Acestea împărțeau câteva zeci de milioane de lei către primării, din TVA și impozit pe venit, dar și din fondul pus la dispoziția CJ pentru drumuri. PSD-istul Mihai Ritivoiu a „descoperit” acum și că banii se împart (și) pe criterii politice.

„Instituția Prefectului – Județul Timiș a atacat Hotărârile Consiliului Județean Timiș nr. 23 și nr. 24 din 23.01.2024 (…) În urma controlului de legalitate (…) Serviciul Juridic a constatat lipsa unor criterii concrete și justificate în ceea ce privește realizarea repartizării sumelor din fondul pus la dispoziția Consiliului Județean pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Timiș pe anul 2024 și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2024. Un singur exemplu: comuna Margina are cea mai extinsă rețea de drumuri comunale din județ, în lungime de 57 de km. A solicitat o finanțare de două milioane de lei de lei și a primit suma infimă de 245.000 lei, cu mult sub alte comune ce au un număr mult mai redus de kilometri”, a transmis, luni, prefectul Mihai Ritivoiu (PSD).

Cele două HCJ-uri au fost adoptate cu scandal săptămâna trecută. Pentru drumuri, suma de împărțit între primării a fost de 17 milioane, alte 10,6 milioane rămânând la CJ. Evident că, în aceste condiții, Margina nu ar fi putut primi două milioane. Cum s-au desfășurat „ostilitățile” puteți citi pe larg AICI.

„Prefectul nu a rezistat comenzii venite de la partid”

Replica liberală de la CJ a venit imediat. „Nu există temei legal pentru decizia prefectului, este pură răzbunare politică. Hotărârile nu încalcă niciun articol de lege. Din păcate, cel mai probabil, acești bani se vor pierde, deoarece procedura e greoaie și, dacă depășește un an, fondurile avute în discuție ajung la bugetul de stat. Prefectura a comunicat niște grafice privind alocările de fonduri, pe partide politice, fapt profund greșit. În mod normal, prefectul nu ar trebui să facă politică, dar nu a rezistat comenzii venite pe linie de partid, de la PSD”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Bugetele locale ale primăriilor urmează să fie votate de consiliile locale fără sumele alocate de CJ. Că prefectul e funcție politică, asumată ca atare, e altă poveste și, pe undeva, e firesc să fie așa, fiindcă numirea vine de unde vine.

Graficele la care face referire Alin Nica au stârnit însă nedumerirea jurnaliștilor care știau că în Timiș sunt 99 UAT-uri. Adică primării. Băieții pricepuți de la prefectură au numărat însă pe criterii numai de ei știut, așa că le-a ieșit… 103! Apoi s-au apucat de redesenat, s-au oprit la 99 și și-au cerut scuze pentru eroare. Curat competență!

Altfel, luptele între partide se anunță crunte în acest an electoral, iar săbiile sunt scoase deja și se ascult zilnic. Iar „realizarea repartizării sumelor” de la CJ Timiș a fost mereu ajustată în funcție de culoarea majorității și a președintelui…

About Post Author