PNL Timiș așteaptă propuneri pentru proiectul de lege referitor la protecția minorilor în mediul online

protecția minorilor

Într-o lume în care accesul la orice fel de conținut este acum la un click distanță, protecția minorilor în mediul online este mai importantă ca oricând. Foarte mulţi părinţi cer un act normativ care să reglementeze ceea ce pot face copiii pe internet. Mai ales că există un sentiment de haos şi că lucrurile sunt scăpate de sub control. Acest proiect legislativ – care se află încă în faza incipientă a unei dezbateri publice – este cerut de societate.

Județul Timiș se află în topul demografic al țării, inclusiv prin numărul mare de copii, cei care sunt în centrul atenției proiectului propus public în dezbatere de PNL. Viitoarea lege propune măsuri eficiente și adaptate noilor realități, pentru a crea un mediu online mai sigur pentru minori, cu prevederi clare pentru copii, părinți și furnizori de servicii online.

Obiectivul principal al iniţiativei legislative este de a oferi mai multă putere părinţilor pentru a controla ceea ce fac copiii lor în mediile digitale. Este vorba de un control parental real care nu poate fi exercitat în lipsa unor reglementări explicite.

Legea PNL propune o abordare triplă: implicarea părinților prin acord parental explicit, responsabilizarea furnizorilor de servicii online și supravegherea de către autoritățile statului:
• Până la vârsta de 16 ani, minorii pot crea și utiliza conturi online doar cu acordul parental
• Se va institui un set de obligații pentru furnizorii de servicii online: filtre automate privind materialele care pot avea un conținut dăunător pentru dezvoltarea sănătoasă a minorului, adecvarea conținutului pentru siguranța minorului și eliminarea oricărui conținut cu caracter publicitar destinat copiilor
• Autoritatea Națională pentru pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va verifica respectarea obligațiilor instituite

PNL Timiș le propune celor interesați de specificul acestei consultări să-și exprime punctele de vedere cu privire la proiectul lansat la nivel național, fiind așteptate opiniile părinților, copiilor, familiilor, asociațiilor și organizațiilor, ale altor entități interesate. Așteptăm mesajele și propunerile prin e-mail.

Pentru consultarea proiectului lansat în dezbatere publică, vă rugăm să accesați pagina https://campanii.pnl.ro/protejam-copiii-online/, unde poate fi completat și formularul online pentru susținerea inițiativei legislative.

About Post Author