Două creșe noi, cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Nu e clar în ce cartiere

ronaț

Timișoara va avea două creșe noi construite cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Contractele ar putea fi semnate cam în jumătate de an. Primăria anunță două terenuri, dar nu e sigur că rămân aceste amplasamente.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat construirea a două creșe noi în Timișoara, finanțate din fonduri proprii, prin „Programul național de construcții de interes public sau social”, subprogramul „Unități și instituții de învățământ de stat”. Ministerul Cseke Atilla anunțase aceste grădinițe în luna mai, când a fost în vizită la Timișoara.

„Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației preconizează că primele contracte cu constructorii vor putea fi semnate la începutul anului viitor. Este vorba de o creșă de mari dimensiuni, pe un teren cu o suprafață de 1.810 mp, și de o creșă mai mică, pe un teren de 1,024 mp. Primăria Timișoara lucrează acum la documentația solicitată de CNI. Odată stabilite amplasamentele creșelor, are responsabilitatea de a viabiliza terenurile pe care acestea vor fi construite, adică să construiască căile de acces și să facă racordarea la utilități”, a transmis, vineri după-amiază, Primăria Timișoara.

Unde vor fi cele două creșe nu e foarte clar. În comunicatul inițial primit de la PMT se vorbea doar despre terenuri, dar ulterior au fost oferite câteva detalii, la solicitarea jurnaliștilor. „Am depus proiecte la CNI pentru creșe în zonele Bucovinei și Steaua, dar nu e exclus să mai intervină modificări. Analizăm mai multe terenuri și vom depune în continuare cereri pentru creșe noi”, sună precizările suplimentare. De altfel, pentru postarea de pe pagina de Facebook a primarului, aceste detalii, inclusiv o randare, s-au găsit din prima.

Primăria încearcă de mai multe luni să găsească firme care să construiască trei creșe cu fonduri europene. Pentru cea din Calea Lipovei s-a găsit, din a treia încercare, un constructor din Satu Mare. Celelalte două licitații, niciuna la prima „strigare”, sunt în desfășurare.

„E un câștig important pentru comunitate și face parte din strategia administrației locale de a crește numărul de locuri în creșele timișorene. Chiar în cursul acestei luni am semnat contractul de execuție a lucrărilor de construcție a unei alte noi creșe, care se va ridica pe un teren al primăriei de pe strada Ion Ionescu de la Brad, prima construită în orașul nostru în ultimii opt ani. Tot anul acesta vom da drumul lucrărilor de construcție a încă două noi creșe – pe Bogdăneștilor și în Ciarda Roșie”, a declarat primarul Dominic Fritz, conform comunicatului PMT.

Anul trecut, la Timișoara au fost 600 de cereri de înscriere pentru 450 de locuri.