Casa Mühle, copleșită de buruieni și nepăsare. Robu: Proprietarul a pus în siguranță clădirea

Casa Mühle

Casa Mühle nu se mai vede dintre boscheții înalți decât un stat de om. Autoritățile aruncă mingea de la una la alta, vorbesc de expropriere și punere în siguranță, dar, în realitate, nu fac nimic. Primarul Nicolae Robu spune senin că „s-a făcut ce trebuia” și așteaptă reacția CJ Timiș. Între timp, casa dispare pe zi ce trece.

În decembrie 2016, Curtea de Apel Timișoara obliga proprietarii Casei Mühle să readucă imobilul la starea inițială din 2012. Asta, după ce respinsese apelul formulat de Nelson Mihai, moștenitorul imobilului de pe Bd. Mihai Viteazu. În mai 2012, Ionel Stancu s-a apucat de lucrări la Casa Mühle, intenționând s-o demoleze parțial și s-o reconstruiască după noi planuri. Lucrările au fost oprite de autorităţi, iar Primăria Timişoara l-a acţionat în instanţă pe Stancu, pentru a-l obliga să readucă imobilul la starea inițială. Demersului i s-a alăturat Liga Bănăţeană, prin Asociaţia pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor (ProDoMo). În iunie 2014, primăria câștiga la Judecătoria Timișoara, însă Tribunalul Timiș a admis apelul făcut de Ionel Stancu.

Casa Mühle, poveste fără sfârșit

Proprietarul casei a murit, iar moștenitorul său, Nelson Mihai, a dus mai departe procesul. În decembrie 2016, Curtea de Apel a dat sentința, obligându-l să readucă imobilul la starea din 2012. „Sunt extrem de bucuros că am reușit să câștigăm definitiv și irevocabil procesul civil pentru aducerea la starea inițială a Casei Mühle. Fără a folosi cuvinte mari, am scris istorie, fiind prima decizie de acest gen din România și creând o șansă nu doar pentru Casa Mühle, dar și pentru multe alte monumente batjocorite în întreaga țară. De acum vom supraveghea atent ce se întâmplă la Casa Mühle și vom interveni autorizat”, spunea atunci viceprimarul Dan Diaconu.

Euforia momentului s-a stins puțin câte puțin, dar mare lucru nu s-a întâmplat. În februarie 2017, Serviciul Juridic al PMT a trimis documentele către Compartimentul Executori, intenționând să apeleze la un executor. În septembrie 2017, Mihai Geb Cîrpaci Ion-Nelson a cerut prelungirea certificatului de urbanism pentru Casa Mühle, care prevedea reconstruire prin consolidare și refacere acoperiș, extindere la fațada posterioară, transformare mansardă. Prelungirea certificatului trebuia să fie însoțită de o autorizație de construire, conformă cu decizia din 2016 a Curții de Apel.

Casa florarului nu se mai vede

Între timp, CJ Timiș a anunțat că vrea să exproprieze clădirea. Acum, PMT spune că se va ocupa de punerea ei în siguranță. Primarul Nicolae Robu spune că n-are ce face mai mult. „Proprietarul a pus în siguranță parțial clădirea. CJ ne-a informat că va expropria clădirea, însă până atunci o să demarăm și noi o licitație pentru punere în siguranță și refacere, după care ne vom recupera banii de la proprietar. Dacă el nu merge mai departe, vom face noi. Sigur, cu riscul de a nu mai avea ce și de la cine să recuperăm. Sentința spune că proprietarul trebuie să pună în siguranță. Dacă nu face, suntem mandatați să intervenim noi. Nu putem să venim noi așa, hai să punem banii pentru o proprietate privată. S-a făcut ce trebuia să se facă, conform informării pe care v-o prezint”, a declarat, marți, edilul.

Wilhelm Mühle, născut în 1844, în Boemia, a învățat despre creșterea florilor în Cehia și apoi Germania. În 1866 s-a stabilit la Timișoara, devenind grădinarul şef al lui Wenceslas Franz Niemetz, cel mai mare cultivator de flori din oraş din acea vreme. Mühle s-a căsătorit cu fiica lui Niemetz şi, în 1876, a preluat afacerea socrului său. În acea perioadă a construit ceea ce astăzi este cunoscut drept Casa Mühle.

Oricum, până va termina Primăria Timișoara licitația pentru punere în siguranță, s-ar putea ca firma care se va ocupa de asta să aibă o surpriză. În prezent, Casa Mühle abia se mai zărește dintre buruienile mai mari decât un stat de om, iar acoperișul nu mai există demult. Cei care vor interveni s-ar putea să nu mai găsească nimic…

About Post Author