Organigramă nouă la PMT. Cu grădinar-șef, manageri de cartiere și 10 șefi plecați

La opt luni de când a devenit primar, Dominic Fritz are o nouă organigramă pentru instituția de pe CD Loga 1. Dispar unele direcții, apar altele. Vom avea grădinar-șef, nouă manageri de cartiere și 64 de posturi pentru debutanți. Zece șefi vor rămâne fără joburi.

organigramă

În toamnă, Primăria Timișoara va avea o nouă organigramă, una care își propune, spunbe primarul Dominic Fritz, să „reconstruiască această instituție din temelii și care o face pregătită pentru secolul XXI”. Această nouă structură de organizare este promisă încă din campania electorală, când candidatul Dominic Fritz promitea transparență și deschidere către cetățeni.

„Am reconfigurat multe structuri, direcții tocmai ca să transformăm aparatul într-un aparat deschis către cetățeni. Eu cred că o primărie modernă trebuie să reflecte, de fapt, prioritățile strategice pentru oraș, trebuie să se organizeze în jurul unor obiective strategice (…) Vechea organigramă avea 27 structuri diferite, direcții, compartimente servicii, care fiecare a fost în directă subordine a primarului. Acum am redus acest, să zicem, «ghiveci» de servicii, birouri, compartimente în 17 structuri foarte clare”, explică edilul șef.

52 de posturi noi pentru absolvenții de facultate

Ideea de la care a plecat această nouă organigramă este cea de „spirit colaborativ”, care să facă angajații să lucreze împreună, pe proiecte similare.

„Știu că pentru mulți cea mai importantă întrebare este câte posturi ați desființat, pentru că mulți au această așteptare, că o reorganizare în primul rând înseamnă să dai oameni afară. Eu am ales altă abordare. Nu am dorit o vânătoare de vrăjitoare și m-am focusat pe felul în care putem să reorganizăm oamenii care acum lucrează în primărie ca să poată să livreze”, continuă Fritz.

Au fost identificate 80 de posturi care vor fi desființate. O parte dintre ele nu sunt ocupate, dar, din cele care sunt, zece sunt de conducere. Pe de altă parte, „vom avea peste 100 de posturi vacante, scoase la concurs”. Dintre acestea, 64 sunt pentru „profesioniști aflați la început de drum”. Exact 52 dintre aceștia sunt „tineri care vin de la facultate sau care au un an de experiență”.

Ce propune primarul pentru organigramă

Direcția Relații Comunitare

Aceasta va include Serviciul Guvernanță Participativă și Management Cartiere, unde vor fi înființate nouă posturi de manager de cartier. „Vor fi nouă manageri de cartiere, care fiecare este responsabil de câte o zonă sau două, care care țin legătura între cartiere și primăria și care asigură că cetățenii sunt informați de investițiile și proiectele care vizează cartierele lor”, spune Fritz

„Un nou birou în cadrul acestui serviciu este Biroul Sesizări și Transparență Informațională. Avem un sistem de sesizări în care, automatizat, când trimiți o sesizare, ea ajunge la funcționarul care pe hârtie este responsabil pentru tema pe care ai ales-o. Doar nu există nicio instanță care, într-un mod sistematic, să verifice dacă aceste sesizări sunt soluționate. Vom avea o echipă dedicată sesizărilor care vin de la cetățeni, o echipă dedicată care răspunde scrisorilor cetățenilor”, continuă primarul.

Tot în cadrul acestei direcții vor funcționa Serviciul Cooperare Internațională, Interculturală și Economică, Compartiment Minorități și Relații Interetnice și Birou Relații cu Mediul de Afaceri.

Direcția Generală Urbanism și Planificare Teritorială

„O să avem un Compartiment de Atelier de Urbanism care acum o să fie funcțional. Vom avea trei compartiente separae, pentru zona de nord, pentru zona de sud, pentru zona centrală. Pentru că noi credem că nu face bine dacă un inspector lucrează la o autorizație de construire pe o stradă în sud și după două zile pe una în nord”, spune Dominic Fritz.

Direcția Calitatea Vieții

Biroul Sănătate și Management Spitale, Biroul Educație și Incluziune, Serviciul Cultură și Turism (Compartiment Capitală Culturală + Compartiment Infocentru), Serviciul Protecție Mediu, Compartiment Protecția Animalelor.

„Oricând vorbesc cu părinți, cu investitori, cu studenți, cu cetățeni în cartiere, lucrul numărul 1 este să îmbunătățim calitatea vieții în oraș. În această nouă direcție o să avem toate aceste teme care devin din ce în ce mai importante. Avem pentru prima oară un birou sănătate, un birou pentru educație și incluziune (…) și un nou serviciu de cultură și turism. Dincolo de infocentru, vrem un serviciu de cultură cu șef serviciu care ne ajută să dezvoltăm o viziune clară. Bineînțeles că o să avem și o echipă dedicată pentru Capitală Culturală Europeană”, a mai spus Dominic Fritz.

Direcția Incubator de Proiecte

Aici vor fi două echipe, una pentru atragerea finanțărilor nerambursabile și o echipă documentații proiecte, „o echipă multidisciplinară în care lucrează arhitecți, urbaniști, drumari, peisagiști”.

În această structură se va regăsi o parte din actuala direcție de dezvoltare a PMT.

Direcția Generală de Investiții și Mentenanță

Aici vor funcționa Direcția Infrastructură Verde (Serviciul Amenajare Peisagistică, Biodiversitate și Ape + Biroul Administrare Spații Verzi/Recreative) și Direcția Tehnică. Tot aici urmează să fie organizat concurs pentru grădinarul șef, funcție în premieră la Timișoara, promisă tot în programul electoral.

„O strategie modernă”

Sunt cele cinci direcții prioritare pe care va fi reorganizată activitatea Primăriei Timișoara. Altele – cum ar fi Secretariatul General sau Direcția de Evidență a Populației – vor rămâne la fel. Direcția de Patrimoniu va redeveni una singură și va avea „un nou compartiment de urmărire venituri, ca să ne asigurăm că toate contractele pe care le avem sunt aduse la zi și că și încasăm ce trebuie”. La comunicare, va exista un compartiment de relații cu presa, unde vor lucra trei oameni care se vor ocupa exclusiv de acest sector. Nu se știe dacă va fi numit și un purtător de cuvânt.

„Am reflectat foarte mult cum arată o politică modernă, o strategie modernă de resurse umane într-o primărie de a secol XXI. Ne-am decis să avem o împărțire mai clară a responsabilităților. De aceea, Serviciul de Resurse Umane nu va mai exista în forma actuală. Partea de evidență a personalului va face parte din Secretariatul General, adică acolo unde este vorba despre emiterea unor dispoziții, încadrarea funcționarilor șamd. Partea de state de plată va face parte din Direcția Economică, iar partea de recrutare strategică a resurselor umane, va face parte ca un compartiment de gestionare strategică a resurselor umane – parte a noii Direcții de Control Intern”, mai spune primarul Dominic Fritz.

Se votează marți

Noua organigramă va fi pusă la vot în plenul de marți, 15 iunie. Proiectul nu a fost încă publicat pe site-ul PMT și nu a fost văzut de consilierii locali. La întocmirea lui, primarul s-a consultat cu foarte puțini oameni. Nu au fost consultați nici reprezentanți ai sindicatelor.

Iată și explicația, de la Dominic Fritz: „Am discutat cu cine am considerat eu că pot să am o discuție constructivă, cu viceprimarii, cu câțiva directori. Nu este un secret că orice proces de transformare naște și rezistență. De aceea am considerat că nu poate să fie un proces în care votăm în comitet ce se va întâmpla. Nu avem un singur sindicat care să reprezinte toți funcționarii publici din primărie. Nu am avut această discuție”.

Nu se știe câți oameni vor pleca din primărie, după intrarea în vigoare a noii organigrame. Urmează, de alfel, și concursuri interne. „Nu înseamnă că o să plece 80 de oameni. Pentru cineva al cărui post este desființat, avem obligația să oferim un alt post vacant, dacă există acest post pentru pregătirea pe care o are persoana respectivă. După votul în CL, am la dispoziție 20 de zile pentru a elabora un regulament care va clarifica cum vom organiza concursuri interne (…) Pentru persoanele ale căror posturi s-au desființat există, după lege, 30 de zile de preaviz. În această perioadă noi punem la dispoziție o listă a posturilor vacante. Eu sunt încrezător că vom avea un nou mix”, mai spune Fritz.

În acest moment, Primăria Timișoara are 644 de angajați. Teoretic, spre toamnă, ar trebui să rămână același număr de oameni. Va fi, potrivit lui Dominic Fritz, „o primărie a timișorenilor profesioniști”. Noua organigramă poate fi consultată aici.