Vom ști mai repede cât de poluat e aerul pe care îl respirăm. 16 stații de măsurare, în parteneriat cu un ONG

praf

Primăria Timișoara va monta în oraș încă 16 stații de monitorizare a aerului, primite de la un ONG. Trei dintre ele vor fi amplasate în apropierea celor deja existente, pentru măsurători comparative. Parteneriatul care vizează aceste stații va fi încheiat pe 12 luni și trebuie să treacă de consiliul local.

Primăria Timișoara se pregătește de un parteneriat pe 12 luni cu Fundația ETA2U, în urma căruia în oraș vor fi montați senzori de monitorizare și măsurare a calității aerului. „În acest moment, avem în Timișoara patru stații de măsurare a calității aerului. Practic, acest parteneriat ne va ajuta să creștem de patru ori capacitatea noastră de a afla în timp real calitatea aerului și problemele de mediu din Timișoara. Fundația Eta2U va asigura acești senzori și se va ocupa de funcționarea rețelei, precum și de serviciul de monitorizare”, spune Dominic Fritz. Potrivit edilului, „aceste stații sunt mai performante decât cele patru existente în prezent și care monitorizează doar concentrațiile de PM10“.

Cele patru stații din Timișoara fac parte din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului – RNMCA. Două – cele din Calea Aradului și Calea Șagului – sunt stații de trafic, cea de pe CD Loga este stație de fond urban, iar cea de pe Iosif Bulbuca este stație industrială. Potrivit specificațiilor tehnice din documentația proiectului de HCL privind parteneriatul cu Fundația ETA2U, cele de trafic și cea industrială monitorizează „poluanții SO2, NO, NO2, NOx, CO, metale grele (Pb, Ni, Cd, As din PM10 gravimetric, PM10 nefelometric și gravimetric și compuși organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen, o,m,p˗ xilen)”. Stația de fond urban măsoară „poluanții SO2, NO, NO2, NOx, CO, O3, PM2,5 nefelometric și gravimetric și compuși organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen, o,m,p˗ xilen) și parametri meteorologici”. Noua rețea creată cu ajutorul ONG-ului va măsura „temperatura și umiditatea atmosferică, respectiv concentrații ale poluantului PM2.5 și PM10”.

Trei stații noi fac… concurență celor vechi

Stațiile vor fi amplasate în cele mai aglomerate intersecții din oraș. Ele vor informa rapid atât cetățenii, cât și autoritățile locale asupra statusului calității aerului în Timișoara. „Vom putea să identificăm rapid poluatorii din oraș și, în același timp, să avertizăm timișorenii. Deoarece datele vor fi publice și actualizate în timp real, și timișorenii își vor putea forma o imagine corectă asupra poluării și vor vedea dacă măsurile pe care le vom lua vor îmbunătăți real calitatea aerului”, mai spune Dominic Fritz.

Iată unde vor fi puși senzorii:

 • Calea Șagului – în zona intersecției cu strada Ana Ipătescu (posibilitate de comparație cu Stația TM2 a RNMCA)
 • Bd. Liviu Rebreanu – în zona intersecției cu str. Constantin Brâncoveanu
 • str. Surorile Martir Caceu – în zona intersecției cu str. Ripensia
 • Bd. Take Ionescu – în zona intersecției cu str. Mihail Kogălniceanu
 • Calea Aradului – în zona intersecției cu str. Miresei
 • Calea Aradului – în zona intersecției cu strada Liege (posibilitate de comparație cu Stația TM5 a RNMCA)
  str. Gheorghe Lazăr – în zona intersecției cu Calea Circumvalațiunii
 • Bd. Cetății – în zona intersecției cu str. Cloșca
 • Pasajul Jiul
 • str. Budai Deleanu – în zona intersecției cu str. Iuliu Maniu
 • Bd. Vasile Pârvan – în zona Pieței Leonardo da Vinci
 • str. Divizia 9 Cavalerie – în zona intersecției cu str. Sever Bocu
 • intersecție AEM – Calea Buziașului (posibilitate comparație cu Stația TM4 a RNMCA)
 • str. Ion Mihalache – în zona intersecției cu str. Andrei Șaguna
 • str. Gării, în zona intrării la ELBA
 • str. Aristide Demetriade – în zona intersecției cu str. Frigului (Zona Continental)

Stațiile vor fi instalate și racordate la rețeaua electrică de către Primăria Timișoara, „prin prestatorii de servicii cu care există încheiate contracte”. Cei de la Fundația Eta2U vor asigura suportul tehnic. Operațiunea va fi prinsă în bugetul pe 2021. Acordul de parteneriat trebuie votat în CL, are o durată inițială de 12 luni și poate fi prelungit. În mai 2020, Timișoara era unul dintre cele cinci orașe din România cărora Comisia Europeană le-a dat termen patru luni măsuri pentru rezolvarea problemei calității aerului.

About Post Author