Timișoara și alte patru mari orașe, pe lista neagră a poluării. Din nou, în infringement

praf

Comisia Europeană dă României patru luni să ia măsuri pentru rezolvarea problemei calității aerului. România nu a reuşit să respecte limitele maxime admise de dioxid de azot (NO2) în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara. E practic deschiderea formală a procedurii de infringement.

Comisia Europeană a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, prin care-i acordă patru luni pentru a lua măsurile necesare pentru rezolvarea deficienţelor cu privire la calitatea aerului constatate de Executivul comunitar. „Comisia Europeană cere României să respecte cerinţele Directivei 2008/50/ECon referitoare la calitatea aerului înconjurător, un aer mai curat pentru Europa şi o evaluare fiabilă, şi să informeze opinia publică şi să raporteze în privinţa gravităţii poluării aerului.

În special, România nu a reuşit să respecte limitele maxime admise de dioxid de azot (NO2) în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, şi nu a luat măsurile adecvate pentru a păstra cât mai scurte posibile perioadele în care s-au înregistrat depăşiri, precizează Executivul comunitar”, anunță CE, citată de Agerpres. Scrisoarea ar fi, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.

Februarie 2020: Le place unora să împroaște cu noroi

În luna februarie, ministrul Mediului, Costel Alexe a convocat la discuții reprezentanții a 10 orașe care au înregistrat depășiri în aer ale poluanților PM10, oxizi de azot, dioxid de azot și/ sau benzen. Era vorba despre Bacău, Constanța, Craiova, Măgurele, Timișoara, Pitești, Ploiești, Brazi, Cluj și Galați. La vremea respectivă, niciunul dintre aceste orașe nu era în faza de infringement în relația cu Comisia Europeană

Primarul Timișoarei nu a mers la acea întâlnire. „Am fost invitat și n-o să particip la discuții. Noi nu suntem, așa cum s-a făcut mediatizarea, în acea categorie gravă. Așa le place unora să împroaște cu noroi orașul în care trăiesc. Avem, din când în când, depășiri, așa cum eu am spus relatând corect lucrurile, la parametrii care sunt monitorizați oficial”, explica acesta.

În toamna lui 2019, stația TM1, din Calea Șagului, a indicat zile la rând depășiri importante la indicatorul PM10, adică pulberi în suspensie. „Iată realitatea în privința calității aerului în Timișoara, după date oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății și nu după scornelile unor minți tulburi (…) Calitatea aerului în Timișoara nu ne mulțumește, am vrea ca ea să fie mult mai bună și acționăm în acest sens (…) Așa cum e ea, Timișoara a reușit, cu mine ca Primar, să fie singurul oraș din România scos de pe lista de infringement a Uniunii Europene”, a reacționat atunci edilul șef.

Primarul Timișoarei, chemat din nou la Ministerul Mediului

„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a luat act de decizia Comisiei Europene, de a demara procedura de infringement împotriva țării noastre, pentru depășirile constante ale concentrațiilor de dioxid de azot (NO2) în aglomerările urbane București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Executivul European solicită țării noastre să transmită măsurile pe care autoritățile locale care administrează cele cinci aglomerări le vor lua pentru a limita emisiile de NO2 și, totodată, calendarul asumat de primării, în acest sens”, anunță ministerul.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, va transmite joi primarilor din cele cinci orașe invitații pentru întâlniri în care aceștia să prezinte planul de măsuri.

About Post Author