Verde peste tot. Aer numai bun de respirat în Timișoara, spun noile stații ale primăriei

Cât de bun sau de rău e aerul pe care îl respirați? Puteți afla dintr-un click, grație unui site gestionat de PMT. Acesta centralizează datele colectate de la stațiile de monitorizare a calității aerului, promise în urmă cu patru luni și amplasate printr-un parteneriat cu un ONG.

aer

În februarie 2021, CL Timișoara a aprobat încheierea unui parteneriat între PMT și Fundația Eta2U. Acesta viza amplasarea a 16 stații de monitorizare a aerului, care să formeze o rețea în tot orașul. Acum, stațiile sunt funcționale și oricine poate vedea cât de bun este aerul pe care îl respiră.

„Ca urmare a unui parteneriat încheiat între Primăria Timișoara și Fundația ETA2U a fost pusă în funcțiune o rețea de colectare a informațiilor privind concentrațiile orientative ale poluanților PM2.5 şi PM10 pentru 16 locații din municipiu. Aceste informații pot fi vizualizate direct pe pagina web a Primăriei Timișoara, printr-o fereastră”, au transmis reprezentanții PMT.

Pe site pot fi verificate datele de la mai mult de 16 stații, care măsoară indicatorii PM 2,5 și PM10. Acestea sunt pe bd. Liviu Rebreanu, str. Gh. Lazăr, bd. Cetății, Calea Buziașului – AEM, Calea Aradului – Liege, Calea Aradului – Miresei, str. Ion Mihalache, Surorile Martir Caceu, Pasajul Jiul, str. Aristide Demetriade, str. Gării, str. Divizia 9 Cavalerie, bd. Vasile Pârvan, str. Budai Deleanu, Calea Șagului – Ana Ipătescu, Bd. Take Ionescu, Calea Lugojului, Musicescu și HUB 700. Sunt, de asemenea, două stații în Dumbrăvița și una în Chișoda.

„Nu avem nimic de ascuns”

„Nu avem nimic de ascuns. Vrem să știm adevărul despre calitatea aerului din Timișoara. Mă bucur mult când astfel de parteneriate se concretizează spre binele orașului și comunității timișorene”, spune primarul Dominic Fritz. Momentan, adevărul este… verde, pentru că toate stațiile arată indicatori în limitele permise de lege.

În Timișoara sunt funcționale de aproape 15 ani patru stații de monitorizare a calității aerului, conectate la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului. Acestea sunt în Calea Aradului, Calea Șagului, pe Bd. Loga și pe Bd. Rebreanu, cu mențiunea că ultima dintre ele este una industrială.

„Datele colectate vizează promovarea unui comportament pro-mediu și pro-climă al cetățenilor municipiului Timișoara prin stimularea interesului acestora pentru calitatea aerului și prin dezvoltarea unor inițiative de tipul «citizen science»”, transmite acum primăria. Calitatea discutabilă a aerului din Timișoara a fost temă de potențial infringement pentru România, nu mai departe de primăvara anului trecut. Fostul primar Nicolae Robu se declara, mai ales în ultima parte a mandatului său, mulțumit de aerul din Timișoara.