TM2023: Asociația blocată și fără sediu, curatorii rescriu programul, Ministerul Culturii „coace” ordonanțe

ioana ghiran-băla

Cu un an înainte ca Timișoara să fie Capitală Europeană a Culturii, lucrurile par clare doar din punctul de vedere al PMT. Ministerul Culturii încă nu s-a pronunțat, iar CJ Timiș dă 750.000 de lei cotizație către Asociația TM2023, pe care însă o scoate din Bastionul Theresia, fiindcă are nevoie de spații pentru HoReCa.

Asociația TM2023 rămâne fără director executiv, după demisia Simonei Neumann, care va intra în vigoare din 25 ianuarie. Ce se întâmplă aici nu e clar. Vor rămâne patru oameni, iar conducerea ar trebui asigurată de actualul director de operațiuni Ioana Băla-Ghiran. Unitate artistică nu mai există.

„Orice decizie legată de conducerea asociației va fi luată de boardul acesteia, împreună cu ceilalți membri. Primarul are un singur vot în consiliul de conducere, chiar dacă deține și funcția de președinte. În ceea ce privește viitorul asociației, acesta trebuie decis de AGA și cu siguranță acest subiect va fi abordat în viitoarea ședință a membrilor asociației”, explică Bogdan Marta, consilier al primarului Dominic Fritz. Boardul ar trebui convocat de președinte – adică de Fritz – în urma unei decizii a majorității membrilor.

Dar nu e așa simplu. „În momentul acesta, din board fac parte patru membri, în loc de opt, Instanța a respins hotărârile AGA, prin care au fost numiți doi membri noi în board. Conform statutului, asociația e din nou in blocaj”, mai spune Marta.

Și continuă: „Ne vedem de fondul titlului de capitală culturală, nu de forma ei. Avem o echipă curatorială care lucrează la program, avem un centru de proiecte care finanțează programul cultural, avem echipa care lucrează pentru punerea la punct a infrastructurii culturale pentru anul în care Timișoara va deține titlul”.

CJ Timiș dă cotizație, dar nu și spațiu

Consiliul Județean Timiș, alt stakeholder în acest proiect, nu recunoaște însă centrul de proiecte ca structură de implementare a TM2023. „Asociația este structura de implementare a acestui proiect vital pentru Timișoara și nu văd niciun motiv pentru care această asociație să fie exclusă. Noi vom susține în continuare asociația ca unică autoritate de implementare a acestui proiect (…) Centrul de proiecte îl considerăm o structură nelegală (…) Există acum o echipă curatorială la care noi nu am avut acces, nu am participat la selecție. Dar nu e o soluție care să asigure convergență în acțiuni”, declara, la finele anului trecut, președintele CJ, Alin Nica.

Bugetul pe 2022 al CJ Timiș prevede și cotizația de 750.000 lei pentru Asociația TM2023. Pe de altă parte însă, o lasă fără spațiile în care funcționa în Bastion.

„Ei știu despre situația asta, am discutat încă din vară și le-am spus că nu mai putem să le asigurăm spațiu în Bastion. Am notificat înainte de toate Primăria Timișoara, le-am spus că urmează să notificăm asociația și că îi rugăm să ia în vedere să îi reloce în aripa dreaptă în Bastion. După care am văzut că i-au notificat și ei să părăsească spațiul de pe strada Alba Iulia”, a declarat, pentru stiridetimisoara.ro, vicepreședintele CJ, Alexandru Proteasa.

Potrivit acestuia, încă directorul executiv Simona Neumann l-a asigurat că nu ar fi o problemă mutarea în chirie, pentru că s-ar fi făcut economii din fondul de salarii. Asociația TM2023 ocupă două spații în Bastion: unul în curte, unul la etaj. Ambele vor căpăta destinații HoReCa.

Primăria a retras dreptul de administrare al Asociației TM2023 pentru un spațiu de pe strada Alba Iulia. Ulterior, în ultima ședință a Comisiei SAD (Spații cu Altă Destinație) s-a votat redistribuirea acestuia, tot către asociație. Propunerea ar trebui să treacă și de plen.

Fritz: Sunt banii noștri, este decizia noastră cum îi cheltuim

Ministerul Culturii a nominalizat, în bugetul pe 2022, tot Asociația TM2023 ca partener de derulare a proiectului. La finele anului trecut, MC a actualizat Ordonanța 42, dar a anunțat că, în vacanța parlamentară, va propune o nouă ordonanță care să clarifice rolul pe care îl vor avea cele trei instituții finanțatoare.

Din punctul de vedere al primăriei, nu prea e nevoie de o clarificare de la nivel central. „Sunt banii noștri, așa că este și decizia noastră cum cheltuim acești bani. Asociația a mâncat aproape 5 milioane de euro în ultimii ani și vedem foarte puțin în afară de certuri. Eu am luat decizia că nu vom mai rula bani pentru capitala culturală europeană prin această asociație. Eu sunt președintele acestei asociații, deci nu sunt împotrivă, dar trebuie să fim realiști ce poate să facă (…) Ce vrem să facem cu capitala, nu vrem să aruncăm bani pe fereastră, să avem niște artificii și niște concerte faine. Vrem să rămână ceva în oraș și să stimulăm, actorii culturali, trupe locale, trupe de teatru, artiști și așa mai departe, pictori, să stimulăm infrastructura, ecosistemul cultural”, a declarat Dominic Fritz, într-o emisiune de la Tele Europa Nova.

„Sunt absolut convins că va fi un an de mândrie”

La Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara a fost angajată, din noiembrie, o echipă curatorială. „Sunt șapte experți care propun un program cultural pentru anul viitor și sunt absolut convins că va fi un an de mândrie pentru Timișoara. Sunt absolut convins că vom putea să ne prezentăm cu mândrie, ca un oraș european cu valori, cu o viață culturală vibrantă, dar e important să terminăm cu aceste lupte politice. Este absolut cinic să folosești proiectul capitalei culturale pentru tot felul de atacuri, pentru a puncta politic. Haideți să sprijinim acest proiect”, conchide primarul Timișoarei.

Până la finele acestei luni, echipa curatorială ar trebui să prezinte varianta reactualizată a dosarului de candidatură, inclusiv cu primele detalii asupra a ceea ce se va întâmpla anul viitor.