Simona Neumann a demisionat de la TM2023

simona Neumann

Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii a rămas fără director executiv. Simona Neumann și-a depus luni demisia, cu preaviz. Ea va părăsi această structură cu începere din 25 ianuarie 2022.
„Am trimis președintelui Consiliului Director al Asociației, domnul Dominic Fritz, preavizul în vederea demisiei mele, urmând ca raportul meu contractual cu Asociația să înceteze începând cu 25 ianuarie 2022. Precizez că este alegerea mea personală la care am reflectat îndelung (…) După aproape un deceniu de muncă și rezultate concrete, motivația inițială care m-a determinat să accept procesul candidaturii și, apoi, gestionarea Proiectului Timișoara-Capitală Europeană a Culturii, care m-a încurajat să pun mereu în prim-plan interesul comunității și al orașului (chiar înaintea propriei persoane ce am fost adesea subiectul unor dezbateri inutile și fanteziste), s-a destrămat. Ceea ce înseamnă că misiunea mea în acest proiect, pentru care m-am întors la Timișoara în decembrie 2012, după o carieră internațională, se oprește aici”, scrie Simona Neumann, într-un mesaj public.

Aceasta spune că a venit momentul ca „responsabilii proiectului să ia în considerare obiectivul final – anul 2023 și cei care urmează – pentru a valorifica această oportunitate unică pentru oraș. În anul capitalei culturale, Timișoara va trebui să facă față cu succes și unui public european, iar pentru acest lucru va fi nevoie mai degrabă de decizii constructive, luate cu onestitate și serenitate operațională redescoperită, decât de «salvatori» cu o viziune distorsionată asupra trecutului și una, deocamdată, neclară în ceea ce privește viitorul imediat”.

Lasă loc „decidenților politico-administrativi”

„Prin demisia mea doresc să las loc decidenților politico-administrativi și reprezentanților oficiali în Consiliul Director al Asociației să se concentreze exclusiv pe asumarea obiectivelor ce le revin conform dosarului de candidatură câștigător și pe finanțarea și asumarea proiectului de importanță națională care are menirea de a schimba în bine destinul orașului”, mai precizează Neumann.

Întregul mesaj al acesteia poate fi citit aici.

Primăria Timișoara a mutat exclusiv finanțarea proiectului TM2023 către Centrul de Proiecte, unde a fost angajată și o echipă curatorială formată din șapte membri. Asta după ce, în vară, primarul Dominic Fritz aștepta o demisie a Simonei Neumann. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, așa că Fritz declara că a încercat să repună asociația pe un făgaș mai bun. „Din păcate aceste încercări au eșuat (…) Scopul nu este să distrugem, să desființăm ceva, scopul este să facem ca capitala culturală să fie un succes. Am ajuns la concluzia că asociația nu mai poate fi garantul succesului”, afirma acesta.

Acum, că Simona Neumann va pleca, rămâne de văzut care va fi pasul următor făcut de primărie. UPDATE: „Asociația nu poate fi mecanism de implementare. Oricum, ea este și blocată, în acest moment, după ce instanța a decis că AGA din vară nu a fost statutară, fiind desfășurată online”, a precizat, pentru stiridetimisoara.ro, primarul Dominic Fritz.