Fără colaborare între finanțatori, vom avea trei capitale culturale, ceea e absurd. Nica, despre plecarea lui Neumann

Plecarea Simonei Neumann de la Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană deschide din nou cutia Pandorei. Primăria nu poate „duce” singură proiectul, pentru că nu e nici legal, nici benefic pentru Timișoara. Președintele CJ, Alin Nica, spune că dialogul e singura cale de a debloca Capitala Culturală.

Simona Neumann a demisionat de la Asociația TM2023, în condițiile în care Primăria Timișoara anunțase deja, de multe luni, că programul de capitală europeană a culturii va fi finanțat exclusiv prin Centrul de Proiecte. Nici după plecarea lui Neumann, PMT nu consideră că asociația pe care a condus-o aceasta este structura prin care se va derula proiectul TM2023.

Lucrurile sunt însă ceva mai complicate din punctul de vedere al președintelui CJ, Alin Nica. „Asociația este structura de implementare a acestui proiect vital pentru Timișoara și nu văd niciun motiv pentru care această asociație să fie exclusă din implementarea proiectului TM2023. Noi vom susține în continuare asociația ca unică autoritate de implementare a acestui proiect. Eu sper ca PMT și MC, împreună cu noi, CJ, să reușim să trecem peste aceste obstacole care au împietat în trecut asupra bunei desfășurări a proiectului și să facem din Timișoara Capitală Europeană a Culturii un proiect de succes”, spune Nica.

„Centrul de proiecte îl considerăm o structură nelegală”

Centrul de Proiecte al PMT nu poate derula acest proiect de unul singur. Cel puțin din punctul de vedere al președintelui CJ. Acesta este, până la finele anului, membru în juriul de selecție pentru capitalele culturale. „Centrul de proiecte îl considerăm o structură nelegală (…) Există acum o echipă curatorială la care noi nu am avut acces, nu am participat la selecție. Dar nu e o soluție care să asigure convergență în acțiuni”, explică acesta.

CJ Timiș va face în continuare proiecte, care au la bază dosarul de candidatură, însă nu acesta este modul de lucru normal pentru un program de asemenea anvergură.

„Dacă nu există colaborare între cei trei finanțatori, vom avea trei capitale europene ale culturii. Fiecare își va face câte o capitală proprie, ceea ce mi se pare absurd. Sper să nu ajungem în această situație, dar măsurile luate unilateral, așa cum am văzut că a făcut PMT, de a-și face un centru de proiecte și de a angaja o echipa curatorială și după aceea să încerce să ne facă pe noi, ceilalți parteneri, să acceptăm toate aceste mișcări unilaterale, nu cred că sunt o soluție pe care s-o punem în aplicare”, mai spune președintele CJ.

Ce urmează? „Cred că discuțiile între cei trei finanțatori sunt esențiale pentru deblocarea situației din asociație. Aceasta este cadrul formal acceptat de Comisia Europeană. Este și cadrul legal, prin Legea 198. Dacă unul dintre parteneri se supără sau nu-i convine ceva, cred că proiectul e mult mai important decât supărările unora și trebuie să trecem peste acestea, în interesul Timișoarei”, conchide Alin Nica.