TM2021, blocată statutar de Ministerul Culturii. Primarul Dominic Fritz: Trebuie să așteptăm

tm2021

Asociația TM2021 nu va trece, în viitorul apropiat, prin schimbări majore. Ministerul Culturii îi blochează indirect activitatea, păstrându-i incomplet boardul. Nu poate fi convocată AGA și, deci, nu pot fi luate niciun fel de decizii structurale. Primarul Dominic Fritz cere răbdare.

Nicio modificare, în viitorul apropiat, la Asociația TM 2021, care este potrivit primarului Dominic Fritz, într-un oarecare blocaj, din punct de vedere statutar. Instanța a admis, la finele săptămânii trecute, o contestație asupra ultimei convocări a AGA. A rămas în vigoare vechiul statut. Doar că, în acest moment, nu ar putea fi convocată o nouă adunare generală.

„Suntem încă în varianta statutului vechi, dar avem un blocaj aici. Tocmai în acest statut nu avem posibilitatea de a face o adunare generală, decât printr-o decizie majoritară a boardului, dar boardul nu este complet momentan. Avem nevoie de cinci membri ai boardului, pentru a convoca AGA. Ministerul Culturii nu și-a desemnat un membru în board, iar alți trei au demisionat. Lipsește o persoană în board pentru a funcționa. Asta a blocat statutar un pic asociația”, explică Dominic Fritz.

Vă reamintim, astă-vară, în ședința din 14 iulie, Horațiu Rada, care era președintele boardului, și-a anunțat demisia. Își dăduseră deja demisia Ion Caramitru, care făcea parte din board ca personalitate a culturii, și Mihai Gafencu, din postura de reprezentant al societății civile. Acum, în boardul TM2021 sunt Alin Nica, președintele CJ, Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului, Ulrich Fuchs, expert internațional, și mai trebuie să-și numească un membru și Primăria Timișoara. Asta, după ce Nicolae Robu și-a încheiat mandatul de pe CD Loga 1.

Viitorul TM2021: „Trebuie să așteptăm”

Directorul executiv al TM2021, Simona Neumann, spune că se pot găsi soluții din punct de vedere juridic. Una peste alta, la TM2021 se termină, în această perioadă, o parte din contractele celor din Unitatea Artistică. „Am discutat deja, vom prelungi aceste contracte, cel mai probabil pe trei luni. Deși nu avem buget pentru anul viitor, putem acoperi aceste contracte din cotizații”, spune Neumann. Potrivit acesteia, urmează ca, în scurt timp, să intre banii de la CJ Timiș, care, în 2020, nu a plătit niciun leu din cotizația de 750.000 lei. De asemenea, PMT urmează să vireze și ea ultima tranșă din cotizație, solicitată, spune directorul TM2021, în urmă cu trei săptămâni.

În aceste condiții, decizii majore nu vor fi luate, cel puțin nu în viitorul apropiat. „Am avut și o discuție cu directorul executiv acum două săptămâni, pentru a clarifica niște lucruri, dar, din păcate, statutar, suntem blocați. Trebuie să așteptăm, nu doar pentru board, ci și pentru alte decizii politice, cum vrem să continuăm cu asociația, cu finanțarea”, conchide primarul Dominic Fritz.