TM2021: Horațiu Rada și-a dat demisia, Primăria Timișoara și la asociație, și cu propriul centru

horațiu rada

Adunarea Generală de la TM2021 s-a lăsat cu o surpriză: renunțarea președintelui CD, Horațiu Rada, care și-a anunțat demisia. Primăria rămâne în asociație, dar își face și propriul centru pentru capitală culturală. Detaliile nu sunt clare încă.

„Nu voi accepta niciodată jumătăți de măsură. Întotdeauna voi miza pe legalitate, transparență și corectitudine. Nu vreau lupte cu nimeni, nu pentru asta am intrat în acest proiect și mi-am dedicat aproape doi ani din viață. Eu sunt un om dinamic, activ, dornic să fac mai mult și mai bine în orice proiect mă implic. Însă nu pot face asta cu forța și de unul singur, ci doar în echipă, cu oameni care doresc același lucru. În acest moment nu mai este posibil. Îmi dau demisia cu fruntea sus, acum, aici. Nu este un pas înapoi, este un pas înainte. Îl fac asumat, decis și conștient. Mai am multe de făcut și de spus, dar nu în această asociație și nu pentru acest proiect”, a spus, din senin, Horațiu Rada, după două ore de ședință la AGA de la TM2021.

Se ajunsese la punctul legat de acceptarea de noi membri, respectiv la renunțările altora. După ce a anunțat că se retrage firma pe care o administrează, Rada a spus că pleacă și el. Ulterior, a postat pe Facebook atât declarația făcută în AGA, cât și completări. „Am primit destule lovituri, am fost mult atacat pe nedrept, mi-au fost atribuite niște fapte pe care nu le-aș face niciodată, dar este prețul plătit pentru că spun lucrurilor pe nume, asumat, așa cum este normal și firesc să se întâmple în orice sistem, organizație sau companie. Sunt neangajat politic și așa voi rămâne (…) Voi rămâne același om cu principii. Voi aprecia valorile și mă voi implica acolo unde este nevoie de mine”, a notat omul de afaceri.

„Nu se poate conta pe bani de la PMT în condițiile actuale”

În urmă cu câteva săptămâni, după ultima ședință a Consiliului Director, primarul Timișoara a anunțat că proiectul va fi preluat de municipalitate. Pentru asta urmează să fie înființat un centru special, pe modelul casei de cultură, unde ar urma să lucreze șase oameni. A fost lansat și un apel de proiecte, cu o sumă de trei milioane de lei. „La proxima ședință de CL va intra aprobarea centrului, cu organigramă cu tot și vom merge pe cele șase posturi. Nu dorim o structură stufoasă, cu oameni angajați permanent care să lucreze pe această direcție, ci acest centru va lucra cu diverse structuri specializate, prin prestări servicii”, declara primarul, marți, la prânz.

La AGA, edilul a spus, la punctul în care s-a votat bugetul pe anul în curs, că nici vorbă ca TM2021 să primească toți banii aprobați de CL. „Într-o primă etapă o să ne achităm de obligații, vom semna contractul, dar el va fi conceput ca acord-contract cu contacte subsecvente. Vom avea un prim contract subsecvent și vom vira banii aferenți, cateva sute de mii de lei, astfel încât TM2021 să nu rămână în litigii cu nimeni. Am plătit cotizația la zi, 500.000 lei, pe două semestre. Tranșa primului contract subsecvent va fi virată imediat. Mai departe, pe bani de la PMT nu se va putea conta, cel puțin în condițiile actuale”, a afirmat edilul, la începutul ședinței.

Retragerea PMT „nu era oportună”

După demisia lui Horațiu Rada, pe ordinea de zi a apărut punctul legat de noul statut. De aici a pornit, de altfel, întreaga tevatură. Una dintre modificări prevede, de exemplu, că „directorul executiv poate fi revocat de primarul municipiului Timișoara, din proprie inițiativă sau la propunerea Adunării Generale, adoptate cu votul majorității membrilor, în acest ultim caz în baza unui raport de evaluare, întocmit de Consiliul Director și însușit prin vot, în prealabil, de aceeași Adunare Generală, cu aceeași majoritate”.

Primăria Timișoara nu se va retrage, cel puțin nu momentan, din TM2021, dar își va înființa centrul propriu. „La nivel de asociație, eu nu am inițiat niciun demers de retragere a primăriei. Am considerat că nu e oportun să facem lucrul acesta și trebuie să vedem cum se așază totul. Nu mă pripesc când e vorba de decizii importante”, explică edilul șef.

Un lucru este clar. Primarul condiționează totul de noul statut. „Cred că problema se poate pune în termeni categorici. Se aprobă statutul nou, dacă l-ați văzut… Asta e abordarea radicală în lipsa căreia primăria chiar nu se poate implica (…) Unele lucruri nu exclud să fie făcute în continuare. Și printr-o asociație funcțională. Nu stiu ce se va face prin asociație, nu este clar. După vechiul statut, prin primarie nu se va face nimic. Prin noul statut nu exclud să se facă”, afirmă acesta.

În acest moment, pare că vom avea două structuri separate care vor gestiona cumva același proiect. Cum se va face asta? Vom afla, cel mai probabil, în zilele următoare. Vă reamintim, Comisia Europeană a început procedurile pentru amânarea anului în care Timișoara va fi capitală a culturii. Între timp, TM2021 nu are mai are nici board. În afară de demisia președintelui, au renunțat și Ion Caramitru, și Mihai Gafencu.
UPDATE: Votarea noului statut a fost amânată pentru următoarea AGA.

About Post Author