TM2021: Casa de Cultură se ocupă oficial de proiect, din partea PMT. Structura dedicată încă nu a fost înființată

tm2021

3 milioane de lei pentru proiecte, șase posturi din organigramă și intenția de a prelua, la PMT, proiectul TM2021. Asta s-a votat în ultimul plen al CL Timișoara. E un prim pas, dar până la înființarea propriu-zisă a structurii care se va ocupa de capitala culturală mai e.

În urmă cu o săptămână, primarul Timișoarei anunța că municipalitatea vrea să se retragă din Asociația TM2021 și să se ocupe de capitala culturală. Edilul scria, pe Facebook, că în viitorul plen va fi votată înființarea „formulei juridice cea mai potrivită să gestioneze implementarea proiectului «Timișoara –Capitală Culturală Europeană»”. Va fi „o structură a administrației publice a orașului, cu personalitate juridică, similară, sub aspectul legislației ce-i stă la bază, Casei de Cultură a Municipiului” (…) Presupunând, prin absurd, că această formulă nu va fi agreată de Comisia Europeană –deși semnalele neoficiale primite până la această oră sunt încurajatoare-, există variante alternative, unele constituite deja în precedente”.

Șase posturi pentru CPCAMCC

Un astfel de proiect nu a apărut însă pe ordinea de zi a plenului de marți, 7 iulie. S-au votat, în schimb, finanțarea, intenția de a prelua proiectul și crearea unor posturi pentru viitoarea structură. Aceasta din urmă se va numi Centrul de Proiecte Culturale și Administrare a Moștenirii Capitalei Culturale. Momentan, consilierii locali au votat în favoarea mutării a șase posturi vacante din aparatul de specialitate al primarului la acest centru. „În vederea înființării Centrului de Proiecte Culturale și Administrare a Moștenirii Capitalei Culturale (…) se reduc șase posturi vacante din aparatul de specialitate al primarului municipiului Timișoara”, scrie în proiect.

Nu se știe dacă acesta va fi numărul final de angajați. Urmează, de asemenea, să fie făcut și un regulament de funcționare, obligatoriu pentru o structură cu personalitate juridică, pe modelul actualei case de cultură. „S-au creat posturile necesare. În următoarea ședință de consiliu local vom adopta și regulamentul de funcționare, pentru că va avea personalitate juridică”, explică viceprimarul Dan Diaconu.

Contractul de finanțare cu TM2021 nu este obligatoriu

Alt proiect votat marți se referă la „implementarea Programului Cultural Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii de către Municipiul Timișoara prin instituțiile de cultură subordonate CL”. Altfel spus, consilierii au fost de acord cu preluarea proiectului. „Legiuitorul nu a statuat obligația încheierii unui contract de finanțare cu Asociația Capitală Culturală, ci doar inserează posibilitatea realizării acestei finanțări către Asociație. În concluzie, câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii este un atribut al Municipiului Timișoara, care poate gestiona prin instituțiile sale programul cultural”, scrie în referatul proiectului.

Potrivit primarului Timișoarei, toate aceste mutări sunt în conformitate cu regulile Comisiei Europeane și urmează să fie întocmite și documente oficiale care să ateste acest lucru.

Finanțare nerambursabilă de 3 milioane de lei

Una peste alta, vestea bună ar fi că a fost publicat regulamentul „privind regimul finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activităţi nonprofit culturale/ de tineret de interes local şi proiecte culturale reprezentând angajamente din dosarul de candidatură Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii”. Este vorba despre 3 milioane de lei, față de 1,2 milioane, anunțate inițial, în care intră și proiecte din dosarul de candidatură al TM2021.

„Existau priorități pentru strategia culturală 2014-2024, acum avem și proiecte pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Se regăsesc exact obiectivele din dosarul de candidatură și criteriile de selecție a proiectelor operatorilor culturali independenți din dosarul de candidatură. Programul trebuie implementat în proporție de minimum 30% prin apeluri de proiecte către operatorii independenți”, explică Diaconu.

Practic, operatorii culturali vor depune proiecte la Casa de Cultură, ele vor fi evaluate și vor fi anunțați câștigătorii. Proiectele depuse și contractate deja la TM2021 ar urma, de asemenea, să fie preluate de primărie prin parteneriate.

La finele lunii iunie, consilierii locali au aprobat contractul de finanțare pentru anul în curs cu Asociația Timișoara 2021. Este vorba despre 6,8 milioane de lei, din cele 8 milioane cerute de asociație. Contractul nu a fost semnat. În 14 iulie este programată Adunarea Generală a Acționarilor TM2021. Pe ordinea de zi există un punct care se referă la „luare act de retragerile formulate de membri ai asociației”. Teoretic, PMT ar trebui să se retragă și să meargă mai departe în noua formulă. Altfel, consilierii PSD nu au votat proiectele, despre care au spus că au fost întocmite prea târziu și nu au fost discutate în comisii.

About Post Author