Timișoara începe să-și facă temele la poluare. Discuție pe infringement, la Ministerul Mediului

infringement

Patru din cele cinci oraşe vizate de procedura de infringement au transmis Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor măsurile pe care le au în vedere pentru a se încadra în valorile admise. Printre ele, și Timișoara.

În luna mai, Comisia Europeană a dat României patru luni să ia măsuri pentru rezolvarea problemei calității aerului. Asta, după ce în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara nu s-a reuşit respectarea limitelor maxime admise de dioxid de azot (NO2). Era, practic, deschiderea formală a procedurii de infringement.

Apărarea României în această procedură se va face exclusiv pe baza soluţiilor fiecărui oraş în parte. „Măsurile pe care le vom prezenta Comisiei Europene trebuie să fie credibile. Credibilitatea vine din termene comprimate de implementare, dar şi indicatori de cuantificare a eficienţei fiecărei măsuri în parte”, spune ministrul Mediului, Costel Alexe.

Timișoara începe să stea mai bine

Alexe, a convocat videoconferinţe cu oraşele aflate sub procedură de infringement. Primele întâlniri au avut loc miercuri cu primăriile din Timişoara şi Cluj-Napoca. „În privinţa Timişoarei, vestea bună este că anul 2020 întrerupe tendinţa de depăşire la dioxidul de azot, înregistrată în ultimii trei ani. Scăderea concentraţiilor a fost posibilă ca urmare a finalizării, de către primărie, a unor lucrări de infrastructură, vitale pentru trafic. Aştept adoptarea cât mai urgentă a Planului Integrat de Calitate a Aerului, dar şi revenirea asupra unora dintre termenele de implementare a măsurilor prinse în PICA”, a transmis ministrul Mediului.

În februarie, ministrul Mediului convocase la discuții reprezentanții orașelor care au înregistrat depășiri în aer ale poluanților PM10, oxizi de azot, dioxid de azot și/ sau benzen. La vremea respectivă, niciunul dintre aceste orașe nu era în faza de infringement. Primarul Timișoarei nu a mers la acea întâlnire. „Am fost invitat și n-o să particip la discuții. Noi nu suntem, așa cum s-a făcut mediatizarea, în acea categorie gravă. Așa le place unora să împroaște cu noroi orașul în care trăiesc. Avem, din când în când, depășiri la parametrii care sunt monitorizați oficial”, explica acesta.

About Post Author