Stadion de 600 de milioane de lei, în loc de „Dan Păltinișanu”. Primul pas teoretic se face vineri

Se știe cam cât ar costa viitorul stadion, dar și cât va dura construcția acestuia. Noua arenă care va avea 30.000 de locuri poate fi terminată cel mai devreme în a doua parte a anului 2025. Primii care trebuie să fie de acord atât cu suma, cât și cu desfășurătorul lucrărilor sunt consilierii județeni.

stadion

Compania Națională de Investiții a pornit licitația pentru „studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate și alte studii de specialitate” în luna august 2019. Se știe cam cât ar costa viitorul stadion, dar și cât va dura construcția acestuia. Noua arenă care va avea 30.000 de locuri poate fi terminată cel mai devreme în a doua parte a anului 2025. Primii care trebuie să fie de acord atât cu suma, cât și cu desfășurătorul lucrărilor sunt consilierii județeni. În ianuarie 2020, contractul a fost atribuit către asocierea Lucian Simion Arhitectură – Construcții Erbașu, din București.

În toamna trecută, președintele CJ Timiș, Alin Nica, anunța că au fost patru variante propuse pentru stadion. „Ele vor intra în comisia tehnico-economică pentru aprobări, iar apoi se va trece la studiul de fezabilitate, care va dura până în trimestrul II din 2021. Urmează proiectare și execuție și sper ca până la toamnă să avem selectat un constructor”, declara acesta.

„În cadrul Studiului de prefezabilitate realizat, au fost abordate 4 variante de construire a noului stadion, din care au fost selectate 2 variante (varianta 3 și varianta 1), care vor fi detaliate în următoarea etapă de proiectare – Realizarea studiului de fezabilitate. Pentru varianta 3 – abordată în cadrului întocmirii Studiului de prefezabilitate a fost elaborat Devizul general estimativ”, anunță oficial CJ. Pentru a se putea merge mai departe, consilierii județeni trebuie să aprobe indicatorii tehnico-economici ai investiției. Se va întâmpla în plenul de vineri, 11 iunie.

Va dura 47,5 luni

Suma estimată pentru „construire Stadion cu capacitate de 30.000 de locuri, strada Ștefan Covaci nr.1” este de 600,2 milioane de lei. Partea de construcții și montaj înseamnă 400,6 milioane de lei. Partea de finanțare care trebuie asigurată de CJ Timiș însumează 54,5 milioane de lei. Restul banilor vine de la CNI. Toate sumele includ TVA.

Există, de asemenea, un calendar care prevede următoarele etape: promovarea proiectului (studiu de fezabilitate + avizarea proiectului) – 5,5 luni; procedura de achiziție – 6 luni; implementarea proiectului – 36 luni, din care proiectare și obținere AC – 6 luni, lucrări de construire – 30 luni.

Primul pas pentru ca lucrurile să poată merge mai departe este exact aprobarea „indicatorilor tehnico-economici prevăzuți în documentația tehnică și în Devizul General elaborat la faza Studiu de prefezabilitate, varianta 3”. Apoi trebuie aprobată finanțarea, respectiv aprobarea demolării actualului stadion „Dan Păltinișanu”. Pentru acestea e nevoie de hotărâre de guvern.