Certificat de urbanism pentru stadionul de 30.000 locuri. Mai trebuie bani, proiect și constructor

stadion

CJ Timiș a obținut, luni, de la Primăria Timișoara, certificatul de urbanism pentru viitorul stadion de 30.000 de locuri. Acesta e doar în faza de studii și are un preț estimat de 600 de milioane de lei. Primarul Dominic Fritz face apel la politicieni, să facă lobby, atât pentru stadion, cât și pentru sala polivalentă.

„Am semnat certificatul de urbanism pentru noul stadion de 30.000 de locuri care va lua locul actualului stadion «Dan Păltinișanu». Arhitectul șef al Timișoarei, Gabriel Almăjan, se va afla la București pentru mai multe discuții tehnice privind planificarea urbanistică a sălii polivalente și a stadionului. Împreună cu el vor participa la discuții viceprimarul Cosmin Tabără și o delegație a Consiliului Județean”, a anunțat, luni seară, primarul Dominic Fritz. Beneficiarul certificatului de urbanism este CJ Timiș, prin președintele Alin Nica.

„Chiar dacă sala polivalentă este o investiție de care va răspunde Primăria Timișoara, iar de stadion Consiliul Județean Timiș, dacă nu lucrăm toți împreună nu va ieși nimic din niciunul dintre obiective. Și fără finanțare din bugetul de stat nu va fi posibil oricum. Mă aștept ca toată clasa politică timișoreană să se mobilizeze și să facă lobby puternic la București pentru ca sala polivalentă și stadionul să devină realitate cât mai repede. Timișoara a pierdut deja prea mult timp”, mai spune Fritz.

SF-ul e încă în lucru

Compania Națională de Investiții a pornit licitația pentru „studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate și alte studii de specialitate” în luna august 2019. În ianuarie 2020, contractul a fost atribuit către asocierea Lucian Simion Arhitectură – Construcții Erbașu, din București. În faza de SPF au fost propuse patru variante, din care au fost selectate două, care vor fi detaliate în faza de SF. Există și un deviz general estimativ pentru una dintre aceste propuneri, indicatorii tehnico-economici ai investiției fiind aprobați de plenul CJ în urmă cu aproape un an.

Suma estimată pentru „construire Stadion cu capacitate de 30.000 de locuri, strada Ștefan Covaci nr. 1” este de 600,2 milioane de lei. La începutul anului 2022, președintele CJ, Alin Nica, spunea că, după realizarea studiului de fezabilitate, va fi emisă o hotărâre de guvern prin care vor fi alocați efectiv banii necesari pentru proiectate și execuție. Trebuie HG și pentru demolarea actualului stadion, operațiune care poate și ea dura câteva luni, pentru că e nevoie de găsirea unei firme care să se ocupe de asta. CJ Timiș a alocat 100.000 lei pentru documentația necesară demolării.

Potrivit studiului de prefezabilitate, lucrările de construcție efective ar trebui să dureze 30 de luni.