Plimbare pe trotuare la Timișoara, după aproape nouă luni de șantier. Pătrățele, finisaje ciudate și încă foarte mult de lucru / FOTO + VIDEO

trotuare

Trotuare nemaivăzute în centrul Timișoarei, care se… nasc greu. Sunt aproape nouă luni de când a început lucrul și nu e gata. Va mai dura, pentru că sunt străzi din zona Inelului I unde nici măcar nu s-a început. Până când? Nimeni nu știe, fiindcă niciodată nu a fost avansat un termen.

În luna septembrie 2019, primarul Timișoara anunța că trotuarele din zona centrală intră în șantier. „După ce terminăm cu zona carosabilă o să dăm drumul lucrărilor de la trotuare. Tot ce este în interiorul Inelului I va face obiectul unui nou șantier mare, dar nu va mai fi perturbată circulația. Vom reface trotuarele cu pavaj în tot acest perimetru. (…) Vom avea grijă să nu spargem trotuare unde știm că nu vom putea să reparăm. Lucrăm pe întreținere, pe reparații”, spunea acesta.

La 1 noiembrie, „minunea” încă nu se produsese. SDM încă nu cumpărase plăcile de pavaj cu care trebuia să se apuce de treabă. „Nu pot să vă spun când vor fi gata trotuarele. Este în licitație (…) Trotuarele vor fi refăcute cu pavaj. Tot ce este in interiorul Inelului I de trafic va fi pavat cu plăci mari și netede (…) Înțeleg că e neplăcut să ai trotuarele astfel, dar, ca să le putem face mult mai frumoase decât au fost, chiar de ținută vor fi, ca trotuare din zona centrală a orașului, trebuie să așteptăm un pic”, explica același edil.

„Know how”-ul special de la trotuare vs. teste

În cele din urmă, SDM a reușit să cumpere pavaj de aproximativ 800.000 de euro. Achiziția s-a făcut de la o firmă din Alba Iulia, care urma să le și monteze, cu propriii muncitori. Apoi au venit iarna, Crăciunul și Revelionul, iar prin februarie primarul anunța că la Timișoara a început „Trotuariada”. „Plăcile vor fi montate de cei care le-au furnizat, este un know-how mai special aici. (…) Vă dați seama cât este de mare acest areal, pe care vom avea trotuare superbe, realizate din plăci de pavaj mari. E o schimbare radicală care evident se va răsfrânge în imaginea, în frumusețea orașului nostru”, suna noua declarație.

S-a început pavarea în martie, cam când cu pandemia și starea de urgență. Prima zonă: strada Martin Luther, lângă Palatul Dicasterial. Modelul în pătrățele a stârnit reacții nu dintre cele mai pozitive. Șeful Direcției de Cultură, Sorin Predescu, spunea că se potrivesc în zonă exact ca „nuca în perete”. De fapt, spunea primarul, erau doar… teste. Și, ce să vezi, soluția pentru Martin Luther s-a schimbat din mers: de la plăci albe și gri, la andezit. „Am fost să văd (…) am stat, am analizat, m-am consultat, că nu iau deciziile așa, pur și simplu, și în final concluzia este următoarea: pe strada Martin Luther și apoi pe Proclamația de la Timișoara, de la Piața Sf. Gheorghe și până la Martin Luther, pe ambele părți, pavarea se va realiza cu pavaj din piatră naturală, andezit, exact ca aceea folosită pe Savoya pe partea de mijloc (…) În final, ce e potrivit, da, nu am nicio reținere să spun, da, eu hotărăsc. Eu sunt cel care dă socoteală și nu e normal să dau socoteală de ce fac alții”, declara acesta.

Războiul cu DJC

Ce-a urmat? Un război al PMT cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, instituție care spune că municipalitatea nu poate face pavarea așa cum vrea primarul. Există un aviz pentru lucrări de reparații, dar DJC a solicitat un proiect tehnic cu detalii de execuție. S-a emis sistare de lucrări, primăria a ignorat-o, așa că DJC a depus o plângere la parchet, iar procurorii au început urmărirea penală in rem.

Am solicitat de la PMT documentația pe baza căreia se face pavarea în zona centrală. Răspunsul primit a fost… un link de pe siteul municipalității. Acesta nu poate fi accesat direct și, oricum, nu lămurește situația. Sunt, practic, două autorizații de construire, avizul DJC emis în 2018 și documentația de avizare trimisă către Comisia Zonală de Monumente, pentru „lucrări de reparație și întreținere a străzilor, aleilor, trotuarelor, podurilor și pasajelor din Municipiul Timișoara”.

Proiectant a fost SDM. „Trotuarele se vor prevedea cu următoarele structuri rutiere: îmbrăcăminte asfaltică, îmbrăcăminte din beton de ciment, îmbrăcăminte dale autoblocante din beton vibropresat”, iar „îmbrăcămintea pietonală va fi încadrată cu bordură de beton de 10×15 cm secțiune, pe fundație de beton C12/15, 10×20 cm”. Cam asta e tot. Recapitulăm: deși Direcția de Cultură a condiționat avizul dat de prezentarea ulterioară a unui proiect tehnic cu detalii de execuție, acest document nu există. Pentru că reprezentanții PMT au considerat că nu este nevoie de el.

Nimeni nu știe când va fi gata

Probabil că instanța se va pronunța asupra legalității întregii operațiuni. Ce e însă vizibil cu ochiul liber? Ceva bucăți finalizate, pe str. 20 Decembrie, prin față pe la primărie, pe lângă Parcul Justiției, pe Bd. Michelangelo și pe Brătianu. Cum sunt puse plăcile altă discuție. Ar putea fi studiate de specialiști îmbinările noului pavaj în pătrățele cu vechiul pavaj din Piața Operei, „viziunea” din spatele grădinii de vară de la Capitol sau modul inspirat în care se termină pavajul de pe lângă Parcul Catedralei, pe Podul Mihai Viteazul. Nu ar trebui ratate, eventual, nici coșurile de gunoi îndreptate exact spre pistele de biciclete, care au 80 de centimetri lățime, echivalentul a două plăci de pavaj. Cele două margini ne permitem să nu le luăm în considerare, mai ales că una dintre ele e bordură. Și poate că nu toți bicicliștii se pricep la acrobații.

În această perioadă se lucrează pe Bd. Republicii, atât la trotuare, cât și la carosabil. Zona e pregătită de șantier încă din perioada stării de urgență, dar abia acum s-a trecut la treabă serios. Când va fi gata? Nimeni nu știe. Pentru că totul se face pe reparații, nu există termen.

Cum arată ce e gata? Puteți vedea în filmulețul alăturat. Sunt de remarcat mormanele de nisip împrăștiate peste tot, stratul gros de praf, finisajele grosolane, modul în care pavajul nou se termină brusc, cu zeci de centimetri înainte de trecerea spre altă stradă, tubulaturile pentru cabluri care răsar din zonele în care nu s-a pus gazon sau sprinklerele montate generos pe gazonul de pe strada Michelangelo. Între timp, pe lângă Dicasterial s-a pus andezit. Și e mai din „filmul” care trebuie.