Nu sunt vaccinuri, nu vor fi deschise noi centre. De ce Timișul are doar opt

vaccinuri

Nu sunt vaccinuri destule, iar distribuirea lor se face în funcție de populație, mai ales persoane peste 65 de ani. În aceste condiții, deschiderea mai multor centre nu se justifică. Medicul Valeriu Gheorghiță i-a răspuns, indirect, primarului Dominic Fritz, care a solicitat mai multe doze pentru Timiș.

În Timiș sunt doar nouă fluxuri de vaccinare anti-Covid, din care trei în Timișoara. Programări se mai pot face doar undeva spre începutul lunii aprilie. Până acum, în etapa a doua a campaniei, care a început luni, 18 ianuarie, au fost vaccinați aproximativ 5.600 de oameni. Cu tot cu aceia care s-au imunizat în prima etapă, se ajunge, în Timiș, la aproape 19.000 de persoane.

Centrul Regional de Distribuție de la Timișoara a primit, până acum, cele mai puțin doze de vaccin. E vorba de aproximativ 41.000 de doze, împărțite în patru județe. Primarul Dominic Fritz s-a adresat oficial vineri, ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, și coordonatorului Centrului Național de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

„Vă solicit să analizați posibilitatea introducerii ca criteriu a numarului de reproductie R a virusului Covid-19 în alocarea vaccinurilor pentru județe. Cred că trebuie să intervenim cu vaccinuri în comunitățile unde numărul de infectări este ridicat pentru a controla răspândirea. De asemenea, un alt criteriu obiectiv de alocare a vaccinurilor ar putea fi numărul programărilor, adică să alocați un număr mai mare de vaccinuri acolo unde există cerere, care poate fi cuantificabilă în numărul programărilor”, nota Fritz.

„Numărul de cabinete a fost stabilit raportat la densitatea populației”

„La nivelul Municipiului Timișoara suntem gata în câteva zile să punem la dispoziția Direcției de Sănătate Public toate cele 11 centre de vaccinare ce ne-au fost alocate, dar nu ne dorim ca acestea să fie spații de muzeu”, mai preciza primarul Timișoarei.

Medicul Valeriu Gheorghiță spune însă că deschiderea tuturor centrelor amenajate în județe nu este justificată, pentru că nu sunt destule vaccinuri.

„Înțeleg foarte bine nemulțumirea domnului primar, precum și a altor primari, dar la momentul actual România are un număr limitat de doze, împărțit pe fiecare județ în parte. Numărul de cabinete a fost stabilit raportat la densitatea populației, în mod deosebit persoanele de peste 65 de ani din fiecare județ. La acest moment, necesarul de vaccinuri și cererea sunt mult peste disponibilitatea noastră. Toate centrele de vaccinare care au fost pregătite vor fi puse în funcțiune când vom avea și dozele necesare pentru persoanele care se vor programa în acele centre”, a declarat Gheorghiță, pentru Ziarul Financiar.

Altfel spus, degeaba sunt deschise fizic centrele de vaccinare și degeaba se fac programări, pentru că nu există doze. Până sâmbătă, 23 ianuarie, făcuseră vaccinul aproape 830.000 de români.