Fritz cere mai multe vaccinuri: Putem deschide toate cele 11 centre, dar nu vrem ca ele să fie muzeu

astrazeneca

Cu numai opt centre de vaccinare anti-Covid în Timiș, se mai găsesc locuri pentru programare numai în a doua jumătate a lunii martie. Timișoara are două centre, cu trei fluxuri. Problema e că nu sunt vaccinuri, așa că deschiderea altora nu-și are rostul. Primarul Dominic Fritz cere oficial mai multe doze.

Timișul, județ cu peste 700.000 de locuitori, are numai opt centre de vaccinare deschise. În Timișoara sunt exact două, din care unul are două fluxuri. Ar putea fi deschise și alte centre, dar, pentru asta, ar trebui să fie și vaccinuri. În acest moment, programări nu se mai pot face decât de la jumătatea lunii martie încolo.

Centrul Regional de Distribuție de la Timișoara a primit, până acum, cele mai puțin doze de vaccin. E vorba de aproximativ 41.000 de doze, care trebuie împărțite în patru județe, cu o populație totală de aproximativ 1,7 milioane de oameni.

Totul, în condițiile în care Timișul este pe primul loc la rata de infectare, iar Timișoara se menține, de ceva timp, în jurul unei rate de 5 / 1.000 de locuitori.

Fritz solicită date mai clare

Primarul Dominic Fritz a decis să se adreseze oficial ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, și coordonatorului Centrului Național de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Edilul șef vrea să știe de ce Timișul primește atât de puține vaccinuri și cere o regândire a modului în care se face alocarea de doze, de la nivel național.

„Județul Timiș este unul dintre cele care-și fac cu conștiinciozitate datoria de a testa. Ca urmare, rata de infectare a rămas ridicată, în ciuda măsurilor restrictive locale. Vă solicit să analizați posibilitatea introducerii ca criteriu a numarului de reproductie R a virusului Covid-19 în alocarea vaccinurilor pentru județe. Cred că trebuie să intervenim cu vaccinuri în comunitățile unde numărul de infectări este ridicat pentru a controla răspândirea.

De asemenea, un alt criteriu obiectiv de alocare a vaccinurilor ar putea fi numărul
programărilor, adică să alocați un număr mai mare de vaccinuri acolo unde există cerere, care poate fi cuantificabilă în numărul programărilor. Astfel, s-ar înlătura suspiciunea că există distorsiuni subiective în distribuția vaccinurilor către județe”, scrie Fritz.

„La nivelul Municipiului Timișoara suntem gata în câteva zile să punem la dispoziția Direcției de Sănătate Public toate cele 11 centre de vaccinare ce ne-au fost alocate, dar nu ne dorim ca acestea să fie spații de muzeu”, mai precizează primarul Timișoarei.

Date cerute de primarul Timișoarei

  • o proiecție a numărului de doze ce vor fi repartizate pentru fiecare județ, oraș-centru de vaccinare, lunar
  • o proiecție aproximativă lunară a numărului de centre/fluxuri ce vor fi repartizate județului, respectiv orașelor, nu în ultimul rând pentru a putea planifica detașarea și angajarea personalului medical pentru fiecare centru în parte
  • numărul de doze distribuite la nivel de județ, la fiecare tranșă de vaccin
  • numărul de doze distribuite la nivelul fiecărui UAT care are centre de vaccinare, la fiecare tranșă de vaccin
  • numărul de doze distribuite/administrate/pierdute/stoc final la nivelul fiecărui centru de vaccinare, zilnic
  • numărul de persoane înscrise pentru vaccinare lunar la nivelul fiecărui UAT